NASA a anunţat că amână lansarea mega-rachetei. Inginerii de la NASA au depistat probleme tehnice înainte de decolarea Space Launch System (SLS) către Lună. Principala problemă pare să fie la unul dintre motoarele mari pentru a-l aduce la temperatura normală de funcţionare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„La minutul -40 numaratoarea inversă a fost oprită. Încă nu s-a găsit o soluţie de remediere a scurgerilor de hidrogen. Dacă nu se reia la limita cu 40 de minute înainte de inchiderea ferestrei de lansare în care racheta ar mai putea fi încă plasată pe orbita lunară, lansarea se amână pentru 2 septembrie, apoi pentru 5 septembrie, apoi încă câteva luni.
Cel puţin am avut parte de un răsarit de soare superb...”, a scris Dumitru Prunariu pe Facebook. 

Ceea ce pare a fi o fisură în intertank - partea rachetei care leagă rezervoarele de hidrogen lichid şi de oxigen lichid - a fost depistată, scrie BBC.

În prezent, inginerii evaluează problema.

Există, de asemenea, o problemă cu unul dintre cele patru motoare uriaşe RS-25, la care lucrează o echipă.

Problema fisurii nu este considerată gravă. Inginerii cred că ceea ce au găsit este formarea de gheaţă pe exteriorul rachetei. Dar continuă să lucreze la alte probleme. Principala problemă pare să fie la unul dintre motoarele mari pentru a-l aduce la temperatura normală de funcţionare.

SLS este cel mai puternic vehicul dezvoltat vreodată de NASA şi va fi baza proiectului său Artemis, care îşi propune să readucă oamenii pe suprafaţa lunară după o absenţă de 50 de ani.

Misiunea lunară va pune bazele zborurilor către Marte în anii 2040.

Racheta este programată să decoleze de la Centrul Spaţial Kennedy la ora locală 08:33 (12:33 GMT; 13:33 BST) luni.

Scopul ei va fi să propulseze capsula de testare Orion. Această navă spaţială se va învârti în jurul Lunii înainte de a reveni pe Pământ peste şase săptămâni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.