Fostul preşedinte american Donald Trump a cerut, luni, unei instanţe să numească un expert independent care să examineze documentele confiscate de FBI în timpul unei percheziţii în reşedinţa sa din Florida, pentru a stabili dacă vreunul dintre ele poate rămâne confidenţial, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această percheziţie, efectuată de poliţia federală pe 8 august şi fără precedent pentru un fost şef de stat, ”a fost ilegală şi neconstituţională, iar noi facem tot ce putem pentru a recupera documentele”, a declarant Trump într-un comunicat de presă.

Într-un act judecătoresc în care repetă că a fost vizat din motive politice, fostul preşedinte doreşte numirea unui expert independent care să fie responsabil cu revizuirea documentelor confiscate şi să stabilească pe care dintre ele Donald Trump le poate păstra ”confidenţiale” şi care nu vor fi folosite in investigaţii.

”Au luat documente protejate” de confidenţialitatea dintre client şi avocat, a adăugat el.

Lista obiectelor confiscate de FBI, făcută publică, menţionează multe documente clasificate drept ”top secret”. Potrivit New York Times, acestea ar fi 300 la număr.

Anchetatorii îl suspectează pe fostul preşedinte că ar fi încălcat o lege americană privind spionajul cu reglementări foarte stricte în ceea ce priveşte deţinerea de documente confidenţiale. Donald Trump a dat asigurări că aceste documente au fost desecretizate.

”Guvernul îl tratatează de mult timp incorect pe preşedintele Donald Trump”, scriu avocaţii săi în documentul instanţei, susţinând că este ”favoritul la alegerile primare în cadul Partidului Republican din 2024”, precum şi la alegerile prezidenţiale, dacă ”decide să se prezinte în calitate de candidat”.

Justiţia ”nu poate fi folosită pentru obiective politice”, mai spun ei.

De asemenea, Trump este ţinta anchetelor referitoare la eforturile sale de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 şi a celor care investighează rolul pe care l-a avut în asaltul susţinătorilor săi asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021. Miliardarul nu este încă urmărit penal.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.