Personalităţi din lumea literară americană, precum scriitorii Paul Auster şi Gay Talese, s-au adunat vineri pentru o lectură din opera lui Salman Rushdie, în semn de solidaritate cu autorul care a fost grav rănit într-un atac cu cuţitul săptămâna trecută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de scriitori cunoscuţi, inclusiv apropiaţi ai lui Salman Rushdie, au vorbit pe treptele maiestuoasei biblioteci publice din Manhattan.

Autorul a fost invitat să urmărească evenimentul online, din camera sa de spital. Pe 12 august, Salman Rushdie, cel care a scris „Versetele satanice”, urma să vorbească la o conferinţă în statul New York, atunci când un bărbat a pătruns pe scenă şi l-a înjunghiat de mai multe ori în gât şi abdomen. Transportat cu elicopterul la un spital, el a fost conectat pentru scurt timp pe un ventilator înainte ca starea lui să se amelioreze.

Scriitorul şi jurnalistul Gay Talese, purtând pălăria lui fedora preferată, a citit un fragment din romanul „Casa Golden”, în timp ce autorul irlandez Colum McCann a citit un pasaj din eseul „Out of Kansas”, publicat de Salman Rushdie în revista New Yorker în 1992.

Salman Rushdie „a fost întotdeauna la înălţime”, a spus Colum McCann. „Cred că va avea ceva profund de spus” odată ce îşi va reveni, a continuat el. Scriitoarea A.M. Homes - ale cărei cărţi, între care „The end of Alice”, au creat controverse - a citit fragmente din textul „On Censorship” (Despre cenzură). „Niciun scriitor nu vrea cu adevărat să vorbească despre cenzură”, a spus ea. „Scriitorii vor să vorbească despre creaţie, iar cenzura este anti-creaţie”.

Salman Rushdie a pus pe jar o parte a lumii islamice odată cu publicarea „Versetelor satanice” în 1988, ceea ce l-a determinat pe ayatollahul iranian Khomeini să emită o fatwa prin care cerea asasinarea sa. Autorul a fost obligat să trăiască ascuns şi sub protecţia poliţiei.

Hari Kunzru, romancier şi jurnalist britanic, a citit începutul acestei cărţi care a transformat radical viaţa lui Salman Rushdie. „Salman a scris odată că rolul unui scriitor este de a numi nespusul, de a arăta impostorii, de a lansa dezbateri, de a modela lumea şi de a o împiedica să adoarmă”, a spus el. „De aceea suntem aici”.

Arestat imediat după incident, atacatorul lui Salman Rushdie, Hadi Matar, un american de origine libaneză în vârstă de 24 de ani, a pledat joi nevinovat pentru tentativă de omor şi agresiune.

„Nici măcar o lamă prin gât nu ar putea reduce la tăcere vocea lui Salman Rushdie”, a declarat vineri Suzanne Nossel, preşedinta asociaţiei pentru apărarea scriitorilor din întreaga lume, PEN America.

Înainte de a citi la rândul ei un text, autoarea britanică Tina Brown a vorbit direct cu Salman Rushdie: „Nu ai cerut niciodată să joci rolul unui erou”, a spus ea. „Voiai doar să scrii”, a continuat ea. „Dar tenacitatea cu care ai apărat libertatea de exprimare te-a făcut un erou şi ai plătit un preţ mare”.

Pentru scriitoarea Amanda Foreman, mobilizarea de vineri „arată că oamenilor nu le este frică”. „Suntem cu toţii pregătiţi să susţinem ceea ce credem”, a declarat ea pentru AFP.

Salman Rushdie, născut în 1947 în India într-o familie de intelectuali musulmani nepracticanţi, locuieşte la New York de douăzeci de ani şi a devenit cetăţean american în 2016. În ciuda ameninţării, apăruse din ce în ce mai des în public, adesea fără protecţie vizibilă, în timp ce a continuat să apere în cărţile sale satira şi ireverenţa. Într-un interviu acordat revistei germane Stern cu câteva zile înainte de atacul de vineri, acesta s-a declarat „optimist” şi a mărturisit: „De când locuiesc în Statele Unite, nu mai am probleme (...) Viaţa mea a revenit la normal”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.