Sute de scriitori se vor aduna la New York săptămâna aceasta pentru a citi din opera lui Salman Rushdie, într-o reluare a unui eveniment desfăşurat pentru prima dată după emiterea unei fatwa asupra autorului în 1989, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autori precum Paul Auster, Tina Brown, Kiran Desai, Amanda Foreman, AM Homes, Siri Hustvedt, Hari Kunzru şi Gay Talese vor fi printre cei care vor lua parte la evenimentul „Stand with Salman”.

Scriitorii se vor aduna pe treptele Bibliotecii Publice din New York, vineri dimineaţă, la exact o săptămână după ce Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost înjunghiat în timpul unui eveniment la Instituţia Chautauqua din nordul statului New York.

Autorul britanic născut în India se recuperează în prezent în spital. Rănile sale sunt „grave”, a spus agentul său Andrew Wylie; a avut 10 răni de cuţit şi a ieşit cu un ficat afectat şi nervi tăiaţi la un braţ şi un ochi. Într-o declaraţie, fiul lui Rushdie, Zafar, a spus că romancierul este capabil să vorbească şi că „simţul său obişnuit al umorului sfidător şi sfidător rămâne intact”.

Evenimentul de vineri este organizat de PEN America, Biblioteca Publică din New York, editorul lui Rushdie, Penguin Random House, şi House of SpeakEasy. PEN America a spus că cei care se adună vor „citi texte selectate din opera lui Rushdie”.

Evenimentul va fi transmis în direct, iar PEN America le cere celor care nu pot participa să-şi arate sprijinul găzduind o lectură publică din opera lui Rushdie în propria comunitate. Utilizatorii reţelelor sociale sunt încurajaţi să posteze videoclipuri citind pasaje din scrierile lui Rushdie folosind hashtag-ul #StandWithSalman.

Evenimentul este organizat după modelul unei lecturi publice a „Versetelor satanice”, care a avut loc la câteva zile după emiterea unei fatwa împotriva lui Rushdie în 1989, la care au participat peste 3.000 de persoane.

În 14 februarie 1989, ayatolahul Khomeini, pe atunci liderul Revoluţiei iraniene, e emis o fatwa prin care îi îndemna pe toţi musulmanii din lume să îl asasineze pe Salman Rushdie, pentru a pedepsi astfel publicarea romanului său „Versetele satanice”, considerat o insultă la adresa islamului.

De atunci, Salman Rushdie a trăit sub protecţia poliţiei britanice, însă autorităţile iraniene au anunţat că acea fatwa nu poate fi anulată. În 2005, urmând îndemnul lui Ali Khamenei, succesorul lui Khomeini, trei membri ai clerului iranian i-au îndemnat din nou pe musulmanii din lumea întreagă să îl ucidă pe Salman Rushdie.

Bărbatul acuzat că l-a atacat pe Rushdie, Hadi Matar, a pledat nevinovat pentru acuzaţiile de tentativă de omor şi agresiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.