Un lider taliban rebel - din cadrul minorităţii ţiite hazara - Mehdi Mujahid a fost ucis în timp ce încerca să fugă în Iran, anunţă miercuri Ministerul Apărării, care dezminte informaţii potrivit cărora acesta ar fi fost ucis în detenţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mehdi Mujahid a rupt legăturile cu mişcarea talibană după ce aceasta l-a demis, la începutul anului, din postul de şef al serviciilor de informaţii în provincia Bamiyan (centru), cu o populaţie majoritar hazara.

El a fost numit în post în august 2021, după ce islamiştii au preluat puterea la Kabul.

Numirea în acest post a acestui bărbat tânăr, în vârstă de 30 de ani, a fost percepută drept o încercare a talibanilor - majoritatea paştuni - de a-şi concretiza intenţia de a se arăta mai toleranţi.

Presa afgană scrie că îndepărtatea şefului hazara a avut legătură cu deţinerea controlului profitabilului comerţ cu cărbune în districtul Balkhab, la frontiera cu provincia Bamiyan, de unde acesta era originar.

În acest district s-a repliat tânărul, împreună cu câţiva combatanţi care i-au rămas loiali, împotriva cărora talibanii au decis să lanseze o ofensivă la sfârşitul lui iunie.

Confruntările armate au deteminat mulţi locuitori să fugă din regiune în munţi din jur, în condiţii dificile.

Ministerul Apărării anunţă miercuri că forţe de la frontieră l-au identificat pe Mehdi Mujahid în provincia Herat (nod-vest), în aproipiere de Iran, ”unde voia să fugă”, şi l-au ”pedepsit pentru faptele sale”.

El era singur şi ”voia să intre ilegal în Iran”, declară AFP însărcinatul provinciei cu serviciile de infornaţii Naeemul Haq Haqqani, care precizează că acesta a fost ”ucis în urma unui acroşaj”.

Însă în fotografii care circulă pe reţele de socializare, Mehdi Mujahid apare în viaţă, deţinut, încadrat de talibani, ceea ce sugerează că liderul rebel ar fi fost ucis ulterior.

Însă Naeemul Haq Haqqani a respins aceste informaţii.

”Zvonuri potrivit cărora această persoană a fost prinsă în viaţă sunt mincinoase”, declară el.

Hazara au fost persecutaţi în Afganistan timp de decenii, mai ales de către talibani, inclusiv în perioada 1996-2001, când au deţinut puterea.

Ei continuă să fie ţinta unor atacuri ale grupării jihadiste Statul Islamic, care-i consideră ”eretici”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.