Ministeul Apărării anunţă, duminică seară, o misiune de distrugere a unei mine marine, în raionul maritim Eforie. Mina plutea în derivă, la o distanţă de 3,6 km în largul ţărmului românesc. Scafandii au intervenit şi au distrus-o, operaţiunea durând mai puţin de două ore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE: Ministerul Apărării precizează că Mina marină din raionul maritim Eforie a fost distrusă.  

”Scafandrii de luptă EOD au executat, în seara zilei de duminică, 31 iulie, o misiune de intervenţie pentru neutralizarea şi distrugerea unei mine marine, care se afla în derivă, la o distanţă de aproximativ 2 mile marine (3,6 km), în largul ţărmului românesc, travers de Eforie. Echipa de scafandri ai Forţelor Navale şi-a început misiunea în jurul orelor 19.30 şi s-a deplasat la faţa locului cu două ambarcaţiuni rapide, unde a aplicat procedurile operaţionale standard pentru astfel de intervenţii”, a transmis ministerul, într-un comunicat de presă.  

Potrivit sursei citate, scafandrii militari au constatat că era o mină marină de tip YAM, care reprezenta un pericol pentru navigaţia în siguranţă, în apele teritoriale româneşti, au transportat mina într-un raion de siguranţă şi au distrus-o prin explozie. 

”După începerea agresiunii militare neprovocate de către Federaţia Rusă în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, aceasta a fost cea de-a doua intervenţie a Forţelor Navale Române pentru distrugerea unei mine marine, care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfăşoară acţiunile de război”, a transmis ministerul.  

Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri, în luna martie, la 70 km travers de Capu Midia. 

 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”O echipă de scafandri de luptă EOD, din cadrul Forţelor Navale Române, specializaţi în dezamorsarea şi distrugerea dispozitivelor explozive, execută astăzi 31 iulie, o misiune de distrugere a unei mine marine, aflată în derivă, la o distanţă de aproximativ 2 mile marine (3,6 km), în largul ţărmului românesc, travers de Eforie”, anunţă, duminică seară, Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.  

Sursa citată a precizat că mina a fost descoperită de o structură a Gărzii de Coastă, iar intervenţia scafandrilor EOD a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaţionale naţionale, specifice pentru astfel de situaţii. 

”Imediat, conducerea Forţelor Navale a ordonat Centrului 39 Scafandri să ia măsurile necesare pentru a trimite echipa de scafandri de intervenţie în raionul maritim indicat, pentru investigarea situaţiei şi eliminarea pericolului din apele teritoriale româneşti”, a mai precizat ministerul.   

Echipa Forţelor Navale şi-a început misiunea in jurul orelor 19.30. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.