Canicula îndelungată din China a împins consumul de energie electrică la niveluri record în unele zone şi a dus la întreruperi de curent, iar temperaturile ridicate sunt preconizate să continue cel puţin încă o săptămână, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 300 de oraşe vor atinge temperaturi de peste 35°C marţi.

China Southern Power Grid Company a anunţat că luni a fost depăşită sarcina maximă de anul trecut cu 3%. Reţeaua electrică din provincia Guangdong a atins, de asemenea, un nivel record, cu 142 de milioane de kilowaţi, o creştere cu 4,89% faţă de sarcina maximă de anul trecut.

Au fost înregistrate întreruperi de curent în capitala provinciei, Guangzhou, care a înregistrat o săptămână întreagă de temperaturi maxime de peste 37°C, inclusiv maxime de 40°C duminică şi luni.

Yang Lin, managerul dispeceratului companiei, a declarat că odată ce temperaturile din Guangzhou au depăşit 35°C, fiecare grad în plus înseamnă o creştere corespunzătoare a sarcinii de 3m-5m kilowaţi.

Compania a precizat că inspectează echipamentele pentru a evita supraîncălzirea şi funcţionarea defectuoasă şi s-a angajat să menţină alimentarea cu energie. În ultimii ani, au existat pene de curent pe scară largă care au provocat ravagii în toată China – datorate temperaturilor extreme, cererii în creştere de energie electrică şi penuriei de cărbune, care este încă principala sursă de energie a Chinei.

China se bazează pe aprovizionarea cu energie axată pe cărbune, în pofida angajamentelor ambiţioase de reducere a emisiilor, pe fondul unei crize globale exacerbate de conflictul din Ucraina. Vineri, ministerul managementului situaţiilor de urgenţă a avertizat că funcţionarea în siguranţă a reţelei electrice se confruntă cu ”teste severe”.

Săptămâna trecută, Consiliul de energie electrică din China a raportat că consumul naţional de energie a crescut cu 2,9% în prima jumătate a anului 2022, faţă de anul trecut. În iunie s-a înregistrat o creştere de la an la an de 4,7%, pe care consiliul a atribuit-o relaxării situaţie pandemice, temperaturilor ridicate şi impactului politicilor de stabilizare economică.

Luni, au fost emise 21 de coduri roşii şi 140 de coduri portocalii pentru temperaturi ridicate, predominant în sud-estul şi în vestul îndepărtat, inclusiv în regiunea Xinjiang. Agenţia naţională de meteorologie a avertiza, marţi, că vor fi temperaturi ridicate timp de aproximativ 10 zile, mai ales în sud-est, cu temperaturi de peste 40C,  prognozate pentru Zhejiang, Fujian, Jiangxi şi Hunan.

De asemenea, sunt prognozate precipitaţii ”semnificative” în unele regiuni din centrul şi vestul ţării.

China a înregistrat temperaturi ridicate peste medie din luna iunie, pe fondul caniculelor globale, despre care meteorologii spun că au legătură cu schimbările climatice induse de om.

Presa de stat a relatat că actualul val de căldură se aştepta să fie sufocant decât cel la începutul acestei luni. Peste doisprezece recorduri locale de temperatură au fost doborâte doar duminică. Caniculele din Xinjiang au fost deosebit de lungi şi răspândite, a declarat Chen Chunyan, expert-şef la observatorul meteorologic din Xinjiang, pentru presa de stat.

”Temperatura ridicată continuă a accelerat topirea gheţarilor în zonele muntoase şi a provocat dezastre naturale, precum inundaţii rapide, şi alunecări de teren în multe locuri”, a mai spus Chen.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.