Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău (Partidul Ecologist Român) îl ironizează pe viceprimarul liberal al oraşului, Virgil Pîrvulescu, pentru ideea acestuia de a înfiinţa, în incinta fostului liceu Oltchim din oraş, un mare after school care să reunească toţi elevii ce şcoală primară. Gutău face trimitere la „circurile foamei” pe care fostul dictator Nicolae Ceauşescu începuse să le construiască în Bucureşti şi cataloghează sistemul propus de viceprimar drept unul „centralizat, cu iz comunist”. „La fel ca ”circurile foamei” imaginate de Ceauşescu, after-school-ul lui Pîrvulescu nu poate fi decât traumatizant, inuman şi extrem de periculos în primul rând pentru principalii săi beneficiari - copiii!”, transmite Mircia Gutău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Viceprimarul PNL al municipiului Râmnicu Vâlcea, Virgil Pârvulescu, a anunţat încă din luna mai a acestui an, pe Facebook, ideea înfiinţării unui mare after school în municipiu. Potrivit lui Pîrvulescu, ideea sa se bucură de sprijinul unei asociaţii, dar şi de cel al conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea.
„Aşa cum vă anunţam, în parteneriat cu Fundaţia Soul to Soul, am demarat procedura înfiinţării unui after-school finanţat public şi care urmează să funcţioneze în incinta fostului Liceu Oltchim! De astăzi, Inspectoratul Şcolar Vâlcea, prin Inspector Şcolar General Andreianu Mihaela, a devenit partenerul nostru oficial în susţinerea şi finalizarea proiectului! Pasul următorul: acordul scris al părintilor ce doresc să se înfiinţeze acest after school!”, scria, în 25 mai, viceprimarul Virgăl Pârvulescu, pe Facebook. 
Viceprimarul a iniţiat şi o petiţie online în care explică pe larg ideea sa: „Programul de funcţionare propus este de luni până vineri, de la 11:00 la 18:00, astfel ca toţi copiii înscrişi în program să poată fi aduşi, direct după ore,  la locaţie cu autobuzele ETA (societatea de transport ăn comun a oraşului  - n.r.), fără a mai fi necesar ca părinţii să îşi facă timp în program pentru a îi ridica de la şcoală. Supravegherea elevilor va fi efectuată de către cadre didactice ce vor dori să se implice în acest proiect, împreună cu personalul auxiliar necesar şi care, pentru activitatea desfăşurată, vor fi remuneraţi”.
Conform edilului, copiii înscrişi la acest after-school „vor servi masa de prânz în incintă, se vor putea odihni, juca şi face temele asistaţi în permanenţă de cadre specializate” iar pătinţii ar urma să poată verifica modul în care copiii lor sunt îngrijiţi, prin intermediul camerelor video care să monitorizeze toate spaţiile şi zonele din incinta campusului.
Ideea este ironizată de către primarul Mircia Gutău, care susţine că viceprimarul „se laudă” cu ideea sa „în mediul on-line, dar şi printr-o campanie publicitară în care a angajat (plătindu-le consistent) agenţii de publicitate din regiune şi publicaţii locale”.
Primarul face comparaţia între marele after school propus de viceprimar şi circurile foamei” pe care Nicolae Ceauşescu începuse să le construiască. 
„La fel ca «circurile foamei» imaginate de Ceauşescu, after-school-ul lui Pîrvulescu nu poate fi decât traumatizant, inuman şi extrem de periculos în primul rând pentru principalii săi beneficiari - copiii! Şi prin această idee (alături de delta de pe Olăneşti sau de salariul minim impus), viceprimarul Pîrvulescu dovedeşte că nu stăpâneşte noţiuni elementare nici măcar la nivel superficial, că nu poate gândi în perspectivă şi că este dispus să plătească pentru campanii publicitare şi chiar să sacrifice binele câtorva mii de copii pentru a câştiga o falsă notorietate”, transmite Mircia Gutău printr-un comunicat dat publicităţii joi de Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea. 
El cataloghează sistemul propus de viceprimar drept unul „sistemul ăsta centralizat, cu iz comunist”. Edilul ridică problema siguranţei din punctul de vedere al sănătăţii, atunci când mii de copii sunt adunaţi, zilnic, într-un singur loc. 
„Ce se va întâmpla dacă un singur copil va veni bolnav la after-school-ul lui Pîrvulescu, în condiţiile în care un control epidemiologic la intrare este exclus din cauza numărului foarte mare de copii? Cât de amplă şi de fulgerătoare va fi răspândirea uneia din maladiile specifice vârstei (ca să nu amintim şi de Covid-19, care este din nou pe ”val”)? Cum să aplici măsuri de izolare într-o structură ce gestionează, la grămadă, mii de copii? Şi cine va răspunde pentru bolile contractate de copii în timpul after-school-ului? Pîrvulescu? Fundaţia ”Soul to Soul”? Inspectoratul Şcolar? Sau Primăria?”, scrie edilul. 
Acesta este de părere că sistemul propus privind transportul cu autobuzele societăţii de transport în comun este unul riscant, copiii ar fi ţinuţi în soare sau în ger, iar la plecarea de la after school aglomeraţia ar fi foarte mare.
Gutău admite că este nevoie de structuri after school, dar susţine că acestea trebuie să se desfăşoare „în şcoala în care învaţă copilul, alături de colegi pe care îi cunoaşte, cu profesori care îi ştiu şi capacităţile, şi lipsurile”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.