Cel mai mare cimitir evreiesc din Istanbul - abandonat parţial - a fost vandalizat în noaptea de joi spre vneri, iar două persoane au fost arestate, anunţă vineri reprezentanţi ai comunităţii evreieşti şi autorităţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cimitirul nostru din Hasköy, în Cornul de Aur, a fost vizitat în timpul nopţii, iar 38 dintre pietrele noastre de mormânt au fost distruse” anunţă într-un mesaj postat pe Twitter comunitatea evreiască, postând mai multe imagini care surprind distrugeri.

”Cazul a fost transmis autorităţilor competente împreună cu fotografii şi întregistrări video şi aşteptăm ca autorii acestui vandalism să fie arestaţi cât mai rapid”, scrie ea.

Ninistrul turc de Interne Süleyman Soylu a ”condamnat agresiunea odioasă din Cimitirul din HasKöy”, într-un mesaj postat pe Twitter,

”Doi dintre autori au fost arestaţi de către poliţie, iar o anchetă continuă”, anunţă el, avertizând că ”cei care încearcă să ne perturbe unitatea şi solidaritatea prin asemenea provocări nu vor fi acceptaţi niciodată”.

Cimitrul din cartierul Hasköy este cel mai mare din Turcia. La Istanbul se află majoritatea celor aproximativ 15.000 de evrei turci, rămaşi din cei 200.000 de la începutul secolului XX.

Tensiuni recurente între Turcia şi Israel, o ascensiune a antisemitismului şi atentate vizând sinagogi la Istanbul - ultimul în 2003, soldat cu 30 de morţi - au contribuit la plecări.

Însă, în ultima perioadă, relaţiile diplomatice între cele două s-au îmbunătăţit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.