Ministrul Agriculturii, Petre Daea a prezentat, joi, un nou Program intitulat ”De trei ori subvenţia”, prin care fermierii vor putea lua credite de la CEC, cu garanţie de 80% din partea statului. Valoarea creditului, de trei ori mai mare decât subvenţia anuală primită de la UE. Proiectul va fi operaţional de săptămâna viitoare a mai spus ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul a prezentat în conferinţa de presă ultima măsură a săptămânii, care intră cu caracter de urgenţă în ”acest mănunchi de instrumente pentru a ajuta fermierul”. 

Petre Daea a arătat că fermierii i-au solicitat sprijin pentru a le facilita drumul spre credite, rapide. 

”Am luat legătura cu specialiştii din minister, ne-am aşezat la masa de lucru (..) să elaborăm un produs care va fi operaţional săptămâna viitoare. Practic, pe data de 20 se pot duce fermierii la CEC şi la Fondul de Garantare a Creditului Rural”, a spus ministrul, anunţând că programul pe care îl lansează se numeşte ”De trei ori subvenţie”. 

”Ce înseamnă acest lucru, ştim cu toţii că primim de la Comisia Europeană subvenţia pe unitatea de suprafaţă. Această subvenţie este sigură, se distribuie la timp, ajunge la fermier la timp, este folosită de fermieri, într-un cuvânt este un sprijin garantat uniform”, a afirmat Daea. 

El a explicat că acest sprijin care vine în fiecare an le-a dat posibilitatea să aibă garanţia că acest program are şansă şi este o ancoră de sprijin pentru fermieri. 

Programul constă în faptul că fermierul primeşte de la APIA adeverinţă prin care în sistem se poate vedea ce sumă are, ce drepturi au pentru suprafeţele pe care le cultivă. Cu această adeverinţă, care înseamnă valoarea atribuită într-un an prin subvenţii de la Uniunea Europeană, va fi proba şi primul act ce va determina angajarea unui credit de trei ori mai mare decât suma respectivă. 

”De aceea i-am spus programul ”De trei ori subvenţia”, a mai afirmat ministrul, precizând câ la bancă se semnează contractul susţinut de garanţia de stat, prin Fondul de Garantare a Fondului Rural, care înseamnă 80%.

80% din valoarea creditului va fi garantată de stat, iar 20% sunt actele pe care le fac cu băncile, cu siguranţa că acest credit poate fi returnat, pentru că ai subvenţie, a mai spus Petre Daea, arătând că nu există niciun risc, nici pentru fermier şi nici pentru bancă. 

Ministrul a mai afirmat că data de 20 este data de început pentru primele credite, în condiţiile în care fermierii doresc. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.