Justiţia argentiniană a condamnat, miercuri, la închisoare pe viaţă zece foşti militari şi ofiţeri de poliţie pentru crime comise în timpul regimului dictatorial (1976-1983). Ei au fost găsiţi vinovaţi, printre altele, de omucidere, răpire, tortură şi viol la baza militară Campo de Mayo, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Infracţiunile au fost comise la baza militară Campo de Mayo împotriva a 350 de persoane, inclusiv femei însărcinate şi angajaţi ai multinaţionalei germane Mercedes Benz.

Citirea hotărârii unanime a instanţei a fost urmărită de inculpaţi prin videoconferinţă, în timp ce sala de judecată a fost plină de rude ale victimelor şi membri ai organizaţiilor pentru drepturile omului.

Printre cele 350 de victime s-au numărat paisprezece femei însărcinate ai căror copii au fost furaţi după naştere. În Campo de Mayo exista o maternitate clandestină în care femeile însărcinate deţinute ilegal au născut în condiţii inumane înainte de a dispărea.

Organizaţia Bunicile din Plaza de Mayo estimează că în timpul dictaturii aproximativ 400 de bebeluşi s-au născut în captivitate şi au fost predaţi ilegal altor persoane. Dintre aceştia, 130 şi-au recâştigat identitatea iniţială.

Pe lista victimelor figureau şi mulţi muncitori şi delegaţi sindicali din fabricile situate în zona industrială de la nord de Buenos Aires, inclusiv producătorii de automobile Mercedes Benz şi Ford.

Procesul a început în 2019 şi a avut loc în mare parte de la distanţă din cauza pandemiei de Covid-19. Iniţial au fost 22 de inculpaţi, dar doi au murit în timpul procesului. Majoritatea fuseseră deja condamnaţi în alte procese pentru crime împotriva umanităţii.

Fostul general Santiago Riveros, în vârstă de 98 de ani, este ofiţerul de rang înalt condamnat miercuri la închisoare pe viaţă. Riveros a fost condamnat luni la o altă pedeapsă pe viaţă, alături de alţi trei militari, pentru implicarea în ”zborurile morţii”, care au constat în aruncarea în mare a prizonierilor drogaţi din avioanele care decolau din Campo de Mayo.

Fostul preşedinte al juntei militare Reynaldo Bignone, fost comandant al acestei cazărmi, care a murit în 2018, fusese deja condamnat pentru crime comise în Campo de Mayo.

De la anularea legilor de amnistie în 2006, în toată ţara au fost pronunţate 278 de sentinţe pentru crime împotriva umanităţii, implicând 1.070 de persoane condamnate, multe dintre ele la închisoare pe viaţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.