Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan estimează sâmbătă că nu s-a înregistrat niciun progres în privinţa voinţei Suediei de a adera la NATO, în urma unei convorbiri la telefon cu premierul suedez Magdalena Andersson, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suedia trebuie să ia măsuri la fel de importante ca lupta împotriva terorismului”, îndeamnă el.

Erdogan cere ”măsuri concrete”, anunţă preşedinţia turcă.

Suedia şi Finlanda au cerut să adere la NATO în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, însă aceste cereri sunt blocate de către Turcia.

Ankara acuză Suedia de faptul că găzduieşte activişti din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistam (PKK), considerat ”terorist” de către Turcia şi aliaţii săi din Occident.

Turcia denunţă, de asemenea, prezenţa unor susţinători ai predicatorului Fethullah Gülen, pe care-l acuză că a orchestrat o lovitură de stat eşuată în 2016.

Ea cere o ridicare a blocării importurilor de armament care i-a fosrt impusă de Stockholm, după intervenţia militară turcă în nordul Siriei, în octombrie 2019, o înăsprire a legislaţiei antiteroriste suedeze şi extrădarea mai multor persoane pe care le cataloghează drept ”teroriste”.

Suedia a fost una dintre primele ţări care a clasificat PKK drept ”organizaţie teroristă” în anii '80.

Însă, la fel ca multe alte state din Occident, ea şi-a exprimat susţinerea faţă de YPG, aliatele PKK în Siria, care au luptat împotriva grupării Statul Islamic (SI) alături de o coaliţie internaţională antijihadistă condusă de către Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.