Agenţia sanitară britanică UKHSA recomandă marţi vaccinarea împotriva variolei maimuţei (”monkeypox”, ”orthopoxvirose simienne”) a bărbaţilor gay consideraţi ”cu risc”, de exemplu pentru că au parteneri sexuali multipli, un public foarte afectat de o răspândire recentă a bolii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Deşi toată lumea poate lua variola maimuţei, datele actuale arată niveluri de transmitere mai mari în rândul (dar nu numai) a reţelelor sexuale ale bărbaţilor gay, bisexuali şi altor bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi”, relevă într-un comuncat Agenţia publică britanică de sănătate (UKHSA).

Această infecţie nu se transmite pe cale sexuală, însă transmiterea poate avea loc printr-un contact apropiat, precum o relaţie sexuală.

Autorităţile britanice recomandă, astfel, o vaccinare cu vaccinul Imvanex a bărbaţilor consderaţi ”cu risc” de către medici.

Această vaccinare îi priveşte ”pe cei care au mai mulţi parteneri, participă la relaţii sexuale în grup sau frecventează localuri” în care întreţin relaţii, precizează ele.

Virusul - care circulă de obicei în Africa Centrală şi de Vest - este prezent, în Europa, Australia, Orientul Mijlociu, America de Nord şi America de Sud, regiuni în care s-au înregistrat peste 2.100 de cazuri de la 1 ianuarie şi până la 15 iunie.

Regatul Unit a înregistrat 793 de cazuri până la 16 iunie.

Variola maimuţei, cunoscută la om din 1970, este o boală considerată rară, din cauza unui virus transmis la om de către animale infectate.

Ea se manifestă iniţial printr-o febră puternică şi evoluează rapid într-o erupţie cutanată şi formarea unor cruste.

Cel mai adesea benignă, variola maimuţei se vindecă în mod spintan, după două-trei săptămâni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.