Guvernul a aprobat în şedinţa de joi un program pentru sprijinirea cultivatorilor de struguri de masă, în valoare de 15 milioane de lei şi altul pentru ajutorarea cultivatorilor de cartof. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a precizat că prin acest program cantitatea de cartof care era importată de România între lunile ianuarie şi mai va fi diminuată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Adrian Chesnoiu a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, că până la data de 15 iulie se pot înscrie în programul adoptat, joi, cultivatorii de struguri. 
 
“Am adoptat astăzi două hotărâri de guvern extrem de importante în şedinţa de azi. Una dintre ele vizează sprijinul pe care îl acordăm cultivatorilor de struguri de masă. Este un program în valoare de 15 milioane de lei. Cererile de înscriere pot fi depuse până la data de 15 iulie, iar dovada comercializării strugurilor şi producţiei obţinute poate fi făcută până la data de 29 noiembrie. Încercăm în acest fel să susţinem cât de mult posibil cultivatorii de struguri de masă. Este extrem de important să avem struguri româneşti pe o perioadă cât mai lungă de timp şi să ne asigurăm necesarul din producţia internă”, a explicat ministrul Agriculturii.
 
El a prezentat şi celălalt program aprobat în şedinţa de Guvern şi destinat cultivatorilor de cartof. 
 
“De asemenea, o altă hotărâre de guvern extrem de importantă a fost cea care vizează sprijinul cultivatorilor de cartof. De asemenea, aici pot fi depuse cererile de finanţare până în data de 15 iulie. Comercializarea se va face până la data de 29 noiembrie inclusiv şi evident ne rămâne luna decembrie pentru a efectua toate plăţile în urma verificărilor efectuate. Aici putem vorbi despre un program care va avea continuitate şi din anul 2023 pentru că am prins în Planul Naţional Strategic o măsură dedicată cultivatorilor de cartof, cu o alocare de 50 de milioane de euro astfel încât să se poată construi depozite pentru producţia obţinută în România astfel încât în perioadele în care apare nevoie de cartof să putem să furnizăm din producţia internă” a mai afirmat Chesnoiu.
 
Întrebat cum s-a ajuns la subvenţia de maxim 200 de euro pe hectare pentru cultivatorii de cartofi, ministrul Agriculturii a răspuns: “Pe baza estimărilor făcute vizavi de suprafaţa cultivată în România pentru că intră în sprijin toţi cei care au peste 0,3 hectare de cartof plantat în acest an şi în funcţie de suprafaţa totală care va fi înscrisă în programul de susţinere cuantumul va fi calculat astfel încât să nu depăşească 200 de euro pe hectar. (…) În dezbaterile cu fermierii pentru că toate proiectele pe care le elaborăm la Ministerul Agriculturii încercăm să le dezbatem şi să le punem la punct împreună cu fermierii, am convenit că aceasta este o sumă care acoperă o parte din cheltuielile pe care ei le au, ţinând cont de faptul că discutăm doar de cei care vor realiza o cantitate de minim 15 tone pe hectar, cu obligativitatea comercializării a minim 6 tone din producţia obţinută până la data de 29 noiembrie, anvelopa financiară a fost calculată de aşa natură încât să ajute fermierii noştri”. 
 
El a mai fost întrebat de unde vine această scumpire a cartofilor chiar cu 50% faţă de anul trecut şi dacă se aşteaptă ca după aplicarea acestui program să nu mai vadă scumpiri atât de mari. 
 
“Sunt absolut convins că vom creşte nivelul şi vom menţine nivelul de producţie constantă astfel încât să nu avem scăderi de producţie care să conducă la alte scumpiri. De partea cealaltă, energia şi gazul natural, scumpirea la aceste două componente care produc cauze de scumpiri şi de creşterea costurilor de producţie pe care fermierii le înregistrează, trebuie să fie uşor, uşor eliminate. De aceea, am prevăzut în fondul de modernizare ca o parte din acea sumă alocată să meargă către fermierii români astfel încât să facă investiţii în producerea de energie regenerabilă şi iată o parte din aceşti factori de cost să încercăm să îi eliminăm. Cartoful este, în general, depozitat, costurile de depozitare sunt destul de mari cu energia electrică cu gazul natural şi atunci e nevoie de de această intervenţie. Sigur că acest program îşi va produce efectele şi în timp vom vedea că perioada în care noi practic importăm cartofi între ianuarie şi mai va fi mult diminuată cantitatea importată ca urmare a implementării măsurii de construire a depozitelor pentru cartofi”, a mai precizat ministrul Agriculturii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.