Un conduător de rang înalt al organizaţiei Statul Islamic (SI) a fost prins într-o operaţiune, joi, în Siria, anunţă coaliţia jihadistă condusă de Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conducătorul - a cărui identitate nu a fost dezvăluită - este un ”fabricant experimentat de bombe” şi unul dintre principalii lideri ai SI în Siria, precizează coaliţia.

”Operaţiunea a fost meticulos pregătită în vederea minimalizării riscului pagubelor colaterale, mai ales a oricărei prejudicieri a civililor”, subliniază într-un comunicat coaliţia.

”Niciun civil nu a fost rănit în cursul operaţiunii şi nu s-a provocat nicio pagubă avioanelor sau bunurilor coaliţiei”, precizează ea.

Statul Islamic a cucerit în 2014 vaste teritorii în Irak şi Siria vecină, însă ”califatul” pe care l-a proclamat în aceste teritorii a fost înfrânt în urma unor ofensive succesive în ambele ţări, în 2017 şi, respectiv, 2019.

Susţinători ai SI continuă să organizeze ambuscade împotriva forţelor conduse de către kurzi şi trupelor guvernamentale în Siria şi să comită atacuri în Irak.

La 3 februarie, preşedintele american Joe Biden anunţa moartea fostuluilider SI Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourashi, care s-a sinucis detonându-se în timpul unei operaţiuni a Forţelor Speciale americane în nord-vestul Siriei, o regiune aflată sub controlul jihadiştilor.

Moartea acestuia şi a fostului purtător de cuvânt al grupării a fost confrmată de SI la 10 martie.

Statul Islamic a ameninţat să răzbune moartea fostului lider şi şi-a îndemnat susţinătorii să relanseze atacuri în Europa, profitând de ”ocazia” ”luptei între cruciaţi”, referindu-se astfel la invazia Ucrainei de către Rusia.

Abu Hassan al-Hashimi al-Qourashi, noul lider al organizaţiei radicale sunnite, al treilea de la înfiinţarea grupării, a făcut până în prezent prea puţin să se vorbească despre el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.