Publicul european şi membrii Parlamentului European au votat „Quo Vadis, Aida?” de Jasmila Žbanić drept filmul câştigător al ediţiei a doua a LUX Audience Award.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acceptând premiul, regizoarea Jasmila Žbanić a declarat: „Am fost atât de şocată că noi europenii permitem un război în Ucraina. Vă rugăm să opriţi războiul şi să aveţi grijă de ţările care nu fac parte din UE!”. 

Celelalte două filme nominalizate au fost: „Flee” al regizorului danez Jonas Poher Rasmussen şi „Great Freedom” al regizorului austriac Sebastian Meise.

„Quo vadis, Aida?” prezintă viaţa unei familii prinse în genocidul din 1995 de la Srebrenica, în timpul războiului din Bosnia. Masacrul a fost cea mai mare crimă în masă din Europa de după Al Doilea Război Mondial, în care au fost ucişi peste 8.000 de musulmani bosniaci, bărbaţi şi băieţi, de către unităţi ale armatei Republicii Srpska, aflată sub comanda generalului Ratko Mladić.

Aida este translator ONU în Srebrenica. Când armata sârbă preia controlul asupra oraşului, familia ei se vede nevoită, la fel ca mii de oameni, să caute adăpost într-o tabără ONU. Prin natura muncii sale, are acces la informaţii importante şi încearcă să decidă care este cea mai bună mutare pe care ar trebui să o facă.

Lungmetrajul este o coproducţie Bosnia şi Herţegovina, Norvegia, Olanda, Austria, România, Franţa, Germania, Polonia, Turcia. Filmul a primit cea mai mare finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei la sesiunea I/2018 a concursului de proiecte, 1,84 milioane de lei.

Co-produs de Cristian Nicolescu pentru Digital Cube, filmul este cea mai scumpă producţie de până acum realizată în Bosnia şi Herţegovina, demers posibil numai cu sprijinul unui consorţiu format din nouă ţări care au susţinut proiectul vreme de cinci ani.

„Încotro, Aida?/ Quo vadis, Aida?” a fost şi marele câştigător al celei de-a 34-a ediţii a galei premiilor Academiei Europene de Film (EFA) 2021. Producţia a fost, între altele, nominalizată la categoria cel mai bun lungmetraj internaţional a premiilor Oscar şi a fost desemnată cel mai bun film internaţional la gala Spirit Awards.

Anul trecut, documentarul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost câştigătorul Premiului Publicului LUX. 

LUX Audience Award reprezintă alăturarea LUX Prize, premiu oferit filmelor de Parlamentul European începând cu 2007, şi EFA’s People’s Choice Award, introdus în 1997. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.