Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, afirmă că îşi propune să discute inclusiv cu elevii pe tema măsurilor care trebuie luate în privinţa dezvoltării învăţământului militar, el arătând că este nevoie de specialişti în numeroase domeniu pentru a face faţă războiului hibrid. „Cred că putem să facem din liceele militare un model pentru învăţământul românesc”, a declarat ministrul vineri, la celebrarea a 110 ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Una din misiunile pe care mi le-am luat, încă de la început în programul meu ministerial, este aceea de a dezvolta învăţământul militar, atât la nivelul acesta de învăţământ liceal cât şi la nivelul de învăţământ universitar şi postuniversitar. (...) Am de gând să invit la mine o echipă de elevi, într-una din zile la Bucureşti, să discutăm despre reforma în învăţământul militar. Vreau să ascult şi de la ei, care  sunt principalii beneficiari, au sensibilitate şi se pot gândi, poate câteodată mai bine decât noi, ceilalţi, la viitor, la ce este nevoie, vreau, în orice caz, ca construcţia, actualizarea modernizarea Armatei Române, conform proiectelor care există în acest moment, cum este Armata 2040 de exemplu să se facă pornind de la baza Armatei, pornind de la învăţământ. Este foarte important învăţământul pentru o naţiune şi mai ales pentru Armată. Avem nevoie de o armată modernă, o armată care să se adapteze foarte uşor la ceea ce este nou astăzi”, a declarat Vasile Dîncu vineri, la Breaza. 
Acesta subliniază nevoia de majorare a bugetului alocat salarizării personalului militar. 
”Războiul hibrid înseamnă un război complex care este nevoie de specialişti în toate domeniile, de la psihologi, sociologi, specialişti în comunicare, ingineri, ciberneticieni, toate celelalte profesii sunt necesare unei armate moderne care poate să asigure cu adevărat securitatea unei naţiuni. Avem nevoie de cheltuieli, în viitor, nu numai pentru înzestrare, dar avem nevoie de cheltuieli pentru resursa umană, pentru că aici e vorba de investiţie cu adevărat. O să investim şi sper că vom putea în viitor să investim în a selecţiona cei mai buni profesori, a putea să facem ca profesia aceasta la un liceu militar să fie mult mai bine retribuită decât se întâmplă în aceste momente, să revedem un pic curricula, să revedem toate condiţiile pe care le au elevii”, a adăugat ministrul.
Vasile Dîncu este de părere că învăţământul militar poate deveni un model pentru sistemul românesc de educaţie.
„Cred că putem să facem din liceele militare un model pentru învăţământul românesc. Am discutat şi ieri cu şeful Marelui Stat Major despre nevoia de a dezvolta reţeaua noastră de învăţământ liceal. Sper că în viitor vom completa reţeaua existentă cu o reţea mult mai extinsă în zona aceasta. Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri care să ducă la modernizarea unei armate”, a mai declarat el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.