Partidul Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz a suferit o înfrângere în faţa Uniunii Creştin Democrate (CDU) în Renania de Nord-Wesftalia, principalul land german, care şi-a ales duminică Parlamentul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul cancelarului, criticat din cauza discreţiei sale în criza ucraineană, a obţinut, potrivit unor estimări ale posturilor publice ARD şi ZDF, doar aproximativ 28% dintre voturile exprimate, iar conservatorii 35%, în contextul în care aceştia din urmă conduc landul din 2017, după ce acesta a fost timp de decenii un bastion social-democrat.

SPD, înfrânt în urmă cu o săptămână în landul Schleswig-Holstein (nord), poate spera să se alieze, la fel ca la nivel federal, cu Verzii, creditaţi cu 18% şi aflaţi în creştere puternică.

La Koln, Bonn, Düsseldorf, Essen şi Dortmund, aproximativ 13 milioane de alegători au fost chemaţi la urne să aleagă Parlamentul landului, cel mai populat şi cu o pondere indistrială importantă.

Ecologiştii, susţinut de popularitatea miniştrilor săi în Guvernul federal, urmează să facă cărţile în aceste alegeri.

CDU nu-şi va putea reface alianţa regională cu Partidul Liberal (FDP), care a pierdut şapte puncte procentuale în cinci ani şi este creditat cu 5,5% dintre voturile exprimate.

Partidul Alianţa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), creditat de asemenea cu 5,5% dintre voturi, îşi confirmă dficultăţile în vestul Germaniei şi este văzut tot mai mult ca o formaţiune a fostei Germanii de Est.

Aceste alegeri constituie un nou eşec pentru Olaf Scholz, al cărui partid a fost înfrânt în urmă cu o săptămână şi a cărui popularitate suferă din cauza discreţiei sale privind Războiul din Ucraina.

Ele constituie însă un motiv de speranţă pentru CDU, care a trecut în opoziţie la sfârşitul lui 2021, după 16 ani de regim Angela Merkel, sub noua conducere a lui Friedrich Merz, care visează să se instaleze la Cancelarie în 2025.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.