USR acuză coaliţia de guvernare că nu doreşte ca pensionarii români să beneficieze direct de banii din exploatarea gazelor in Marea Neagră. La dezbaterea proiectului de lege de marţi, senatorii USR din comisiile pentru energie şi pentru buget-finanţe au depus mai multe amendamente prin care veniturile obţinute din exploatarea gazelor din Marea Neagră ar fi urmat să meargă spre fondurile de pensii din Pilonul II, iar administratorii acestora să le folosească pentru a investi mai departe în industria românească, mai arată comunicatul de presă al partidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, Cristian Bordei, membru în Comisia pentru energie din Senat, a amintit că sunt deja 10 ani de la descoperirea zăcămintelor de gaz din Marea Neagră, iar zăcământul onshore de la Caragele, judeţul Buzău, a fost descoperit încă din 2015 şi că normal ar fi fost ca aceste zăcăminte să fie deja în exploatare, contribuind la eliminarea dependenţei de importuri.

„Faptul că abia acum discutăm, în sfârşit, această mult întârziată lege offshore, absolut necesară pentru deblocarea acestor exploatări, ar trebui să reprezinte o lecţie pentru noi toţi, dar, în primul rând, pentru vechile partide. Şi anume ce se întâmplă atunci când confundăm populismul cu interesul strategic naţional! Când facem această confuzie, ajungem să fim prinşi, din nou, nepregătiţi de o criză majoră, dependenţi de importuri scumpe şi cu riscul de a raţionaliza gazul în cazul unei ierni foarte grele”, a afirmat Cristian Bordei, conform sursei citate.

La rândul ei, Anca Dragu, membră a Comisiei buget-finanţe din Senat, fost ministru al Finanţelor, a subliniat importanţa de a adopta noua lege offshore rapid.

„Legea privind exploatările de gaze offshore trebuie să devină operaţională cât mai repede, astfel încât să asigure un echilibru între nevoia de investiţii şi interesele statului. Prima ordonanţă de urgenţă privind exploatările offshore a fost emisă în 1999, iar în ultimii 10 ani au existat eforturi pentru clarificarea acestui cadru legal şi atingerea unui echilibru între investiţii private şi venituri bugetare. Varianta PSD, într-un exces de populism, a făcut ca legea să fie nefuncţională”, a spus Anca Dragu.

Pentru România, exploatarea gazelor din Marea Neagră reprezintă o soluţie pentru a deveni independenţi energetic faţă de importurile de gaze din Rusia şi, în acelaşi timp, pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al pensionarilor, mai indică sursa menţionată.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, marţi, după discuţiile din comisia de energie din Senat, pe marginea legii offshore, că cel mai important este să scoatem gazele din Marea Neagră cât mai repede şi că dependenţa de gazul rusesc va scădea, o dată cu exploatările din Marea Neagră şi de la Caragele. El a precizat, despre posibilitatea intervenţiei statului, în caz de criză, că ”statul are tot dreptul să se protejeze, în caz de criză energetică şi în caz de probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.