Judecătorii din Argeş au emis mandate de arestare preventivă pe numele a şapte persoane aflate în custodia autorităţilor române şi arestare în lipsă a altor opt persoane, toate fiind suspectate că fac parte dintr-o grupare profilată pe trafic de persoane şi proxenetism, care acţiona pe teritoriul Marii Britanii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Anchetatorii români, în colaborare cu cei din Marea Britanie, au destructurat o grupare specializată în trafic de persoane şi proxenetism. După ce, la sfârşitul lunii martie, procurorii şi poliţiştii de la combaterea criminalităţii organizate au făcut 11 percheziţii domiciliare, în judeţele Dâmboviţa şi Buzău, iar în acelaşi timp pe teritoriul Marii Britanii au fost efectuate 7 percheziţii domiciliare, precum şi audieri de persoane, săptămâna aceasta au fost prinşi doi suspecţi care încercau să părăsească România prin punctul de trecere al frontierei Porţile de Fier I, din judeţul Mehedinţi. Pe numele lor existau mandate de aducere la audieri. 
 
Cei doi, împreună cu alţi cinci, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, prin decizie emisă miercuri de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Argeş. Totodată, instanţa a dispus arestarea în lipsă a altor 8 persoane, tot pentru 30 de zile. 
 
"În urma percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost ridicaţi 41.300 de lei, 19.450 de euro, 500 GBP, 6 telefoane mobile, 3 pistoale letale, 1 pistol neletal tip airsoft, 48 de cartuşe cu glonţ, alte 25 de cartuşe, articole pirotehnice, 4 săbii şi diferite înscrisuri. De asemenea, în urma percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul Marii Britanii, au fost ridicate 30.000 GBP, dintre care 550 de lire în cupiură de 50 de lire sunt false, 1 plic ce conţine o substanţă susceptibilă a fi drog de mare risc, 20 de carduri bancare, 15 telefoane mobile, documente bancare şi diferite înscrisuri”, a transmis, joi, într-un comunicat de presă, IPJ Argeş.
 
Anchetatorii suspectează că, în perioada 2019 - martie 2022, membrii grupării ar fi recrutat, utilizând metoda "loverboy”, mai multe persoane vătămate, cu posibilităţi materiale precare sau din familii destrămate, şi, ulterior, le-ar fi transportat în afara ţării, cu scopul de a le exploata sexual, pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. 
 
"Odată ajunse în ţările de destinaţie, persoanele vătămate ar fi fost determinate să practice prostituţia şi, în măsura în care refuzau să continue activitatea, ar fi fost lovite şi ameninţate, creându-li-se, astfel, o stare de temere, pentru a le exploata. Sumele de bani obţinute din exploatarea persoanelor vătămate ar fi fost, ulterior, însuşite de membrii grupului infracţional organizat şi investite în imobile, autoturisme şi diverse alte bunuri şi activităţi. Cercetările cu privire la activitatea grupului infracţional organizat au fost demarate în cursul anului 2021 şi au beneficiat de sprijinul EUROJUST, prin constituirea unei echipe comune de anchetă şi organizarea unui centru de coordonare, pentru ziua comună de acţiune”, au precizat anchetatorii români.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.