Două tinere din Buzău au pictat, voluntar, pereţii cabinetul de Ortopedie şi Traumatologie, din ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, pentru a aduce mai multă culoare într-unul din cabinetele cele mai aglomerate ale unităţii sanitare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Masterandă a Universităţii Naţionale de Arte "George Enescu” din Iaşi, la Facultatea de Arte Vizuale şi Design, Andreea Zaleschi a participat, alături de o colegă de facultate, la un proiect de voluntariat prin care s-a dorit înfrumuseţarea Secţiei de Pediatrie. Pereţii saloanelor au fost "animaţi” de zece voluntari, coordonaţi de ea, cu personaje din basme şi desene animate îndrăgite de micuţii pacienţi. După finalizarea acestui proiect, Andreea a promis că va face acelaşi lucru la Cabinetul de Ortopedie şi Traumatologie din Ambulatoriul de Specialitate, însă pandemia a împiedicat-o.
 
FOTO: Ciprian Sterian
FOTO: Ciprian Sterian
 
După doi ani în care accesul în spital a fost restricţionat, Andreea a reuşit să ducă la bun sfârşit proiectul, de această dată alături de Mihaela Filip.
 
"Aşa cum obişnuiesc în lucrările mele din ultimii ani, este vorba despre conexiunea dintre artă şi medicină. Actul medical tinde spre perfecţiune prin exactitatea şi meticulozitatea cu care este executat. În artă, oamenii încercau să imite natura, fiindcă natura era divină prin excelenţă, ideea fiind cumva din antichitate, de la Platon încoace, chiar Homer. (...) Însă de aici am plecat, ilustrând natura şi vietăţile sale (în pictura murală, pasărea) ca pe o metaforă a vieţii ce prinde contur în jurul unor oase ce se vindecă cu ajutorul medicilor, al personalului medical (indirect acest detaliu în imagine - frunzele, ramurile înflorind, se împletesc şi se dezvoltă pornind de la şi în jurul oaselor). Am ales un manechin, fără să personalizez ilustraţia, dorindu-mi ca atenţia să se centreze pe domeniul medical, având în vedere că spaţiul în care am realizat lucrarea este Cabinetul de Ortopedie. Am ales metafore care se acordă cu primăvara: înflorirea, înverzirea, natura care se transformă pentru a transpune în desen vindecarea unui traumatism. Mulţumesc pentru încredere, dar şi pentru oportunitatea de a realiza acest proiect de voluntariat tuturor celor din Spitalul Judeţean Buzău, conducerii, precum şi secţiei de Ortopedie şi Traumatologie", a declarat Andreea Zaleschi.
 
FOTO: Ciprian Sterian
FOTO: Ciprian Sterian
 
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău doreşte să continue proiectul şi la nivelul altor secţii ale unităţii sanitare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.