Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat luni că au fost stabilite tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de reţea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”ANCOM a adoptat astăzi, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii industriei în cadrul Consiliului Consultativ, decizia privind stabilirea tarifelor orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de reţea. Stabilirea tarifelor orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de reţea este o etapă importantă în concretizarea implementării prevederilor Legii Infrastructurii, constituind un reper esenţial de luat în calcul în negocierea contractelor”, anunţă ANCOM.

Tarifele stabilite astăzi de ANCOM pot să contribuie, în special, la simplificarea negocierii între părţi, dar şi la stimularea dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice şi a elementelor de infrastructură fizică necesare susţinerii acestora.

Astfel, pentru accesul furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice la infrastructura fizică constând în stâlpii deţinuţi în proprietate, administrare ori concesiune de operatorii de distribuţie a energiei electrice, au fost stabilite următoarele tarife orientative:

a) 2,05 lei/stâlp/cablu/lună, pentru stâlpii de susţinere a liniilor electrice aeriene de joasă tensiune;

b) 3,51 lei/stâlp/cablu/lună, pentru stâlpii de susţinere a liniilor electrice aeriene de medie tensiune;

c) 28,55 lei/km/cablu/lună, pentru stâlpii de susţinere a liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune.

Tariful orientativ stabilit pentru accesul furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice la infrastructura fizică constând în stâlpii deţinuţi în proprietate, administrare ori concesiune de operatorii serviciului public de transport local este de 7,44 lei/stâlp/cablu/lună. Tarifele stabilite nu conţin TVA şi vor putea fi indexate anual cu rata inflaţiei.

ANCOM a identificat principalii operatori de reţea care deţin în proprietate, administrare sau concesiune stâlpi care sunt/ar putea fi utilizaţi de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice pentru instalarea de reţele publice de comunicaţii electronice şi a calculat tarife de acces pentru categoriile de operatori de reţea distribuitori de energie electrică, respectiv operatori ai serviciului public de transport local (troleibuz şi/sau tramvai).

”Tarifele orientative stabilite pentru accesul la stâlpii operatorilor de reţea au fost calculate luând în considerare principii şi metodologii de orientare pe costuri, conforme cu practica europeană în materia calculaţiei costurilor - principiul cauzalităţii costurilor, principiul obiectivităţii şi principiul proporţionalităţii”, precizează autoritatea.

Au fost identificate costurile asociate furnizării serviciului de acces la infrastructură, luând în considerare atât investiţiile din contribuţii proprii efectuate pentru realizarea infrastructurii fizice care face obiectul accesului, cât şi a celor suportate pentru furnizarea acestui acces, totodată fiind evaluat impactul accesului solicitat asupra planului de afaceri al operatorului de reţea şi îmbunătăţirile aduse infrastructurii fizice de către furnizorul de reţele de comunicaţii electronice, în măsura în care acestea aduc beneficii şi operatorului de reţea, pentru fiecare dintre categoriile de operatori de reţea identificate.

Decizia va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.