Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect de Ordin pentru modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public. Proiectul aduce clarificări cu privire la condiţiile de eligibilitate a solicitantului, eligibilitatea proiectelor, condiţiile de valabilitate ale certificatelor de atestare fiscală depuse de solicitant la dosarul de finanţare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de ordin, aşa cum a fost publicat miercuri pe site-ul Ministerului Mediului, abrogă litera f) de la articolul 9 şi modifică articolele 10, 13, 15, 17, 18 şi 31 din Ghidul de finanţare a Programului privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1866/2021 şi modifică unele dintre Anexele ghidului de finanţare.  

”Modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public este justificată de următoarele raţiuni: 

- eliminarea condiţiei de eligibilitate a solicitantului, referitoare la contribuţia financiară în condiţiile în care aceasta reprezintă numai criteriu de punctaj; corelativ, s-a clarificat textul care stabileşte punctajul, şi s-a completat cu punctajul acordat pentru contribuţia proprie zero;  

- clarificarea eligibilităţii proiectelor, în cazul în care sistemul de telegestiune existent la nivelul obiectivului de investiţii propus îndeplineşte condiţiile tehnice din prezentul Ghid de finanţare; în acelaşi sens, s-a prevăzut posibilitatea ca solicitantul să completeze documentaţia de finanţare, cu o declaraţie pe propria răspundere; 

- reglementarea condiţiilor de valabilitate ale certificatelor de atestare fiscală depuse de solicitant la dosarul de finanţare, astfel încât să se asigure actualitatea certificării obligaţiilor fiscale, în raport de data depunerii dosarului de finanţare; 

- clarificarea posibilităţii depunerii, în copie, a atestatului auditorului/managerului energetic; 

- clarificarea certificărilor specialistului în iluminat, care va face parte din colectivul de elaborare a DALI; 

- modificarea textelor de reglementare privind comunicarea rezultatelor procesului de analiză; acestea s-au corelat cu textele referitoare la procedura de contestare a deciziilor Comitetului director şi/sau hotărârilor Comitetului de avizare; 

- pentru claritate, în anexele la Ghidul de finanţare (anexa nr. 1 la ghidul de finanţare - ”Cerere de finanţare nerambursabilă”, anexa nr. 3 la contractul de finanţare - “Cerere de decontare”, anexa nr. 4 la contractul de finanţare - ”Cerere de avans”, anexa nr. 5 la contractul de finanţare, - ”Notă de stingere avans”) s-au completat textele referitoare la activităţile propuse a fi realizate prin proiect care nu sunt prevăzute în contractul de delegare ca investiţii asumate de operator, din punct de vedere financiar”, se arată în Referatul de aprobare care însoţeşte proiectul care ar urma să modifice ghidul. 

Persoanele fizice şi juridice pot transmite observaţii în termen de 10 zile, începând de miercuri, 23 februarie. 

Scopul Programului privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor  nr. 1866/2021 îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu surse LED care să determine o eficienţă energetică ridicată şi poluare luminoasă minimă.  

Obiectul Programului vizează modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu surse LED, completarea sistemului de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED (în situaţiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipaţi cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncţionale), precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemelor de telegestiune aferente obiectivelor de investiţii. 

Modificările la Ghidul de finanţare a Programului privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public, astfel cum sunt înaintate prin prezentul proiect, au fost avizate în şedinţa Comitetului director al Administraţiei Fondului pentru Mediu din 17.02.2022, precizează Ministerul Mediului. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.