Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi lansează un nou proiect cultural-educativ, „lene şi literatură”, o serie de performance-uri în premieră la Casa Muzeelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul urmăreşte să atragă publicul la muzeu cu prilejul unor evenimente importante (aniversări, zile naţionale), legate de expoziţiile permanente din Casa Muzeelor. Acesta va avea în centru un spectacol inedit, în care actriţa Luiza Cupceac va performa şi va citi din opera unui autor clasic sau contemporan, pe durata unei întregi zile de vizită la muzeu.

Primul performance va avea loc la Muzeul Poezie(i), joi, cu ocazia zilei de naştere a poetului Mihai Ursachi (1941-2004). Acesta va dura 7 ore, pe întreaga perioadă a programului de vizitare a muzeului, şi va pune în lumină opera poetului.

„Ideea de teatru ori performance în muzeu mi se pare inedită şi, în muzeele din România, o practică relativ nouă. Cred că, din punctul acesta de vedere, proiectul lene şi literatură poate fi considerat şi un experiment. Un experiment care sper să devină în scurt timp eveniment. Anul acesta am gândit cinci ediţii ale acestui program cultural, dar, ţinând seama şi de reacţiile vizitatorilor, ne dorim să devină un proiect de lungă durată. Coordonatele sunt fixate: actriţa-performer va fi de fiecare dată aceeaşi, Luiza Cupceac, canapeaua va călători în diverse săli din Casa Muzeelor, iar autorii din care se citeşte, mereu alţii”, a declarat Nicoleta Dabija, coordonatoarea proiectului.

Luiza Cupceac a debutat ca actriţă la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, în spectacolul „Năpasta” de I.L. Caragiale unde a jucat rolul Ancăi, alături de Dionisie Vitcu, în rolul lui Ion. Este fondatoare, coordonatoare şi profesoară de actorie la Şcoala de Teatru ProfessArt Iaşi. În prezent, studiază Regia la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Mai multe detalii despre ediţiile proiectului ce îmbină literatura şi artele spectacolului se pot urmări pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.  
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.