Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că numărul de peste 18.000 de noi îmbolnăviri raportat sâmbătă pentru ultimele 24 de ore este unul mare, chiar dacă datele arată o „scădere rapidă” a îmbolnăvirilor. Rafila pledează din nou pentru vaccinare, în special în cazul categoriilor vulnerabile. În ceea ce priveşte ridicarea restricţiilor, ministrul a declarat: ”Nu are rost să ne angajăm la termene, dar cu siguranţă termenul va fi cât mai rapid din momentul în care situaţia o va permite”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Chiar dacă numărul este în scădere rapidă, nu sunt puţine (cazurile – n.r.) şi aşteptăm un moment optim în care aceste restricţii să permită şi desfăşurarea în siguranţă, din punct de vedere al sănătăţii publice, a tuturor activităţilor. Nu are rost să ne angajăm la termene, dar cu siguranţă termenul va fi cât mai rapid din momentul în care situaţia o va permite. Ridicarea restricţiilor este necesară pentru reluarea cât mai rapidă a activităţii economice şi activităţii sociale obişnuite, dar trebuie totdeauna să avem în vedere că nu putem face acest lucru în detrimentul sănătăţii oamenilor. Suntem oameni responsabili. Ele vor fi ridicate cât mai rapid, restricţiile, în momentul în care situaţia epidemiologic o va permite. Astăzi au fost 18.000 de cazuri înregistrate, este de fapt, raportarea de ieri, chiar dacă numărul este în scădere rapidă, nu sunt puţine”, a declarat Alexandru Rafila sâmbătă, în timpul unei vizite la Bistriţa. 
El a precizat că starea de alertă va fi ridicată „în momentul în care indicatorii epidemiologici demonstrează că transmiterea comunitară a încetat”.
Rafila a vorbit şi despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului, arătând, în acest context, că purtarea măştii sanitare de protecţie nu este o restricţie, ci o măsură de prevenţie. 
„Ridicarea stării de alertă va duce şi la ridicarea majorităţii restricţiilor. Masca nu este neapărat o restricţie, este o metodă de protecţie şi chiar dacă ea, din punct de vedere al obligativităţii va dispărea, sigur că în interior, în spaţii aglomerate, cel puţin pentru o perioadă de timp vom recomanda utilizarea î î în continuare a măştii, fără să fie o obligaţie”, a precizat ministrul Sănătăţii. 
În ceea ce priveşte menţinerea şcolilor deschise în această perioadă, Rafila consideră că această măsură „a fost răspunsul echilibrat, raţional, pentru sănătatea copiilor, legată nu neapărat de COVID , dar pentru dezvoltarea lor normală din punct de vedere fizic şi psihic”.
Alexandru Rafila a adăugat că va continua să „pledeze pentru vaccinarea celor din grupurile vulnerabile”, subliniind că rata scăzută de vaccinare din România prin comparaţie cu alte ţări europene, s-a „simţit” şi prin numărul mare de îmbolnăviri grave care au devenit cazuri ce au avut nevoie de internare la ATI.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.