Avertismente de tsunami au fost emise în mai multe ţări, inclusiv Tonga, Fiji şi Noua Zeelandă, după o erupţie violentă a vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Haʻapai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imaginile de pe reţelele de socializare din Tonga au arătat valuri spulberând o biserică şi mai multe case. Martorii au spus că cenuşa cade peste capitala, Nuku'alofa.

Locuitorii de acolo au fost îndemnaţi să se meargă pe dealuri şi coline.

Aceasta este cea mai recentă erupţie a vulcanului Hunga Tonga-Hunga Haʻapai. Erupţia de opt minute a fost atât de violentă încât a putut fi auzită ca "tunete” în Fiji, la peste 800 km, distanţă, au declarat oficialii din capitala Suva.

Nori de gaz, fum şi cenuşă care se revarsă din vulcan au ajuns la 20 de kilometri pe cer, conform Serviciilor Geologice din Tonga.

Capitala statului Tonga se află la doar 65 km nord de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Acolo a fost observat un val de tsunami de 1,2 m, potrivit Biroului de Meteorologie din Australia.

În Noua Zeelandă, care se află la mai mult de 2.300 de kilometri distanţă, oficialii au avertizat cu privire la valuri de furtună de la erupţie.

Agenţia Naţională de Management a Urgenţelor a spus că În anumite părţi ale ţării s-ar putea vedea "curenţi puternici şi neobişnuiţi şi valuri imprevizibile la ţărm".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.