Militari americani din Irak au doborât luni două drone-capcană lansate împotriva unei baze de la aeroportul din Bagdad în care sunt staţionaţi militari din cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste condusă de către Statele Unite, declară AFP un comandant al coaliţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul, care nu a fost revendicat imediat, intervine în ziua marcării a doi ani de la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său irakian, ucişi într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) de către statee unite, pe un drum, lângă aeroportul internaţonal din Bagdad.

”Două drone înarmate au ţintit aeroportul din Bagdad (lunI) către ora (locală) 4.30 (3.30, ora României)”, unde într-o bază militară se află ”un număr foarte mic de militari din cadrul coaliţiei, care nu au un rol de luptă”, a declarat acest oficial, sub protecţia anonimatului.

”Bateriile de apărare C-RAM (...) le-au interceptat şi au fost doborâte fără probleme”, precizează el.

În fotografii obţinute de AFP de la această sursă apare ceea ce a mai rămas dintr-unul dintre proiectile.

”Operaţiuni de răzbunare a unor comandanţi”, se poate citi pe o bucată de metal înnegrită.

”Irakienii au deschis o anchetă”, precizează oficialul citat.

”Nu există pagube, însă acesta este un aeroport cvil. Este foarte periculos să se lanseze acest tip de atac”, denunţă el.

La 3 ianuarie 2020, din ordinul preşedintelui american de atunci, Donald Trump, un tir de avion fără pilot (dronă) a pulverizat vehiculul în care se aflau Qassem Soleimani, arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mjlociu, şi Abu Mehdi al-Muhandis, numărul doi al Hashd al-Shaabi, o coaliţie de facţiuni înarmate proiraniene, în prezent integrate în forţele regulate irakiene.

Zeci de tiruri de rachetă sau atacuri cu drone-capcană au vizat, în ultimele luni, trupe şi interese americane în Irak.

Aceste atacuri - nicioată revendicate - sunt imputate în mod sistematic de către Statele Unite unor facţiuni irakiene proiraniene.

În ultimele săptămâni, aceste atacuri au scăzut puternic.

Facţiuni irakiene proiraniene reclamă neîncetat o retragere totală a trupelor americane staţionate în Irak, în cadrul unei colaiţii internaţionale antijihadiste.

Acest apel a fost reitarat sâmbătă, de Anul Nou, de către liderii Hashd al-Shaabi, în faţa a mii de manifestanţi adunaţi în centrul Bagdadului, pentru a marca doi ani de la asasinarea lui Qassem Soleimani.

La 9 decembrie, Irakul a anunţat ”sfârşitul misiunii de luptă” a coaliţiei antijihadiste, care îşi păstrează până în prezent trupele în Irak, cu scopul de a-şi continua un rol de formare şi consiliere.

Aproximativ 2.500 de militari americani şi aproximativ 1.000 de militari din ţări membre ale colaiţiei antijihadiste sunt staţionaţi în prezent în trei baze aflate sub controlul forţelor irakiene.

Aceşti militari străini consiliază şi formează de peste un an de zile trupele irakiene, după ce le-au ajutat să învingă gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.