Coreea de Nord continuă să comită execuţii publice, însă depune eforturi să le facă ”invizibile” lumii, potrivit unui organizaţii cu sediul la Seul, care afirmă că Phenianul îşi face mai mult griji cu privire la imaginea sa în străinătate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această organizaţie, Transitional Justice Working Group (TJWG), a analizat imagini satelitare şi a cules 42 de mărturii despre execuţia prin împuşcare sau spânzurare a 23 de persoane, în public, de la instalarea la putere a lui Kim Jong Un, în decembrie 2011.

Transfugi nord-coreeni au povestit că aceste execuţii au avut loc în instalaţii strict supravegheate, iar autorităţile au făcut totul să împiedice ca orice informaţie să ajungă în afară, arată TJWG în acest raport publicat miercuri.

”În ultimii ani, Coreea de Nord pare că a ales în mod strategic instalaţii îndepărtate de zona de frontieră, pentru a organiza aceste execuţii”, subliniază această organizaţie de apărarea drepturilor omului.

”În plus, supravegherea şi controlul spectatorilor la aceste evenimente sunt consolidate, pentru a evita ca informaţii despre execuţii publice să fie difuzate în afara ţării”, precizează organizaţia.

TJWG apreciază că motivul este ”cea mai mare supraveghere internaţională” a încălcărilor drepturilor omului în Coreea de Nord.

Phenianul este acuzat de mult timp că organizează execuţii publice cu scopul de a-i supune pe nord-coreeni prin teroare.

Kim Jong Un şi-a trimis la moarte mai mulţi consilieri apropiaţi, inclusiv pe puternicul său unchi Jang Song Thaek, în 2013.

Nordul neagă aceste acuzaţii, pe care le cataloghează drept minciuni răspândire de către transfugi şi subliniază că respectă drepturile omului.

Phenianul nu publică nicio statistcă despre pedeapsa cu moartea.

Dintre cele 23 de execuţii raportate de TJWG, 21 au avut loc prin împuşcare, iar celelalte două prin spânzurare.

Ele au fost organizate adesea în faţa a sute spectatori, iar familiile executaţilor au fost obligate să asiste.

Şapte dintre persoanele ucise au fost condamnate la moarte din cauză că au distribut sau s-au uitat la înregistrări video provenind din Coreea de Sud, strict interzise de către regimul lui Kim Jong Un.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.