Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte 20 de naţiuni, între care România, cer talibanilor să pună capăt asasinatelor ce vizează foşti membri ai forţelor afgane de securitate, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o declaraţie comună, cei 22 de semnatari au cerut regimului islamist să respecte promisiunea de a nu face rău foştilor membri ai personalului de securitate.

„Suntem foarte preocupaţi de informaţiile cu privire la execuţii deliberate şi dispariţii”, se arată în declaraţia emisă în urma unui raport legat de aceste practici.

Întocmit de Human Rights Watch, raportul, prezentat săptămâna aceasta, a documentat mai mult de 100 de execuţii şi răpiri ce au implicat foşti oficiali guvernamentali afgani de când talibanii au preluat controlul asupra ţării în urmă cu aproximativ patru luni.

A fost consemnată de asemenea asasinarea a 47 de membri ai forţelor afgane de securitate care s-au predat sau au fost capturaţi de talibani între 15 august şi 31 octombrie.

Toate acestea au avut loc în ciuda faptului că noul regim de la Kabul a dat asigurări că cei care au lucrat pentru guvernul anterior nu vor avea de suferit.

Scurta declaraţie - emisă de SUA şi semnată, între alţii, de Regatul Unit, Uniunea Europeană, Australia şi Elveţia - subliniază profunda îngrijorare cu privire la concluziile raportului şi, prin aceasta, este cerut ca toate execuţiile extrajudiciare şi dispariţiile să fie anchetate.

„Vom continua să evaluăm talibanii pe baza acţiunilor lor”, a fost precizat în încheiere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.