Mai multe state europene colaborează pentru a deschide împreună o misiune diplomatică în Afganistan care va permite ambasadorilor lor să revină în ţară, a spus sâmbătă preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele vestice încearcă să găsească un mod de a relaţiona cu talibanii, după ce gruparea a preluat puterea în Afganistan în luna august, în timp ce forţele NATO se retrăgeau din ţară.

SUA şi alte ţări vestice şi-au închis ambasadele şi şi-au retras diplomaţii, iar talibanii au anunţat un guvern interimar ai cărui membri se află sub sancţiuni impuse de Statele Unite şi ONU.

„Ne gândim la o organizaţie a câtorva ţări europene... care va permite ambasadorilor noştri să fie prezenţi”, a declarat Macron la Doha, înainte de a ajunge în Aradia Saudită, la Djedda.

Statele Unite, ţările europene şi altele ezită să recunoască oficial talibanii, majoritar paştuni, acuzându-i că nu respectă incluziunea politică şi etnică şi drepturile femeilor şi minorităţilor.

„Acesta este un demers diferit de recunoaşterea politică sau dialogul politic cu talibanii. Vom avea o reprezentare cât de curând putem deschide”, a completat Macron, adăugând că trebuie eliminate problemele de securitate.

Într-un comunicat emis după discuţii cu talibanii, în urmă cu o săptămână, Uniunea Europeană a sugerat că ar putea deschide curând o misiune.

„Delegaţia UE a subliniat că posibilitatea instituirii unei prezenţe minime pe teritoriu în Kabul, care nu ar presupune recunoaşterea, va depinde direct de situaţia securităţii, precum şi de deciziile efective ale autorităţilor de facto de a permite UE să asigure protecţie adecvată echipei şi sediilor sale”, a fost transmis.

Separat, Franţa a anunţat vineri că a întreprins o misiune de evacuare în Afganistan, cu ajutorul Qatarului, scoţând din ţară 258 de afgani, 11 francezi, aproximativ 60 de cetăţeni olandezi şi alte persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.