Curtea Constituţională germană a stabilit marţi că măsurile de plasare în carantină parţială impuse de Guvernul Angelei Merkel de la începutul pandemiei sunt justificate şi proporţionale, deschizând astfel calea unei noi înăspriri a restricţiilor în lupta împotriva noului val covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Restricţionarea contactului, ieşirii şi închderea şcolilor ”în situaţia de risc extrem al pandemiei sunt compatibile cu Legea fundamentală”, stabileşte cea mai înaltă jurisdicţie germană, în urma unui recurs formulat în urmă cu mai multe luni de opozanţi ai carantinei parţiale impuse de către autorităţi în timpul valurilor precedente ale epidemiei covid-19.

Hotărârea Curţii de la Karlsruhe era aşteptată, deoarece intervine cu doar câteva ore înainte ca Anegal Merkel şi succesorul său Olaf Scholz să se întâlnească cu miniştrii-preşedinţi ai landurilor, pentru a stabili dacă este necesară o consolidare a restricţiilor.

Justiţia susţine astfel îndemnuri la o înăsprre şi o uniformizare la nivel naţional a măsurlor împotriva celui de-al patrulea val al epidemiei covid-19 în Germania.

Angela Merkel, aliaţii săi conservatori, dar şi numeroşi virusologi au avertizat în mod public că măsurile aflate în vigoare sunt insuficiente împotriva valului patru al epidemiei.

”Fiecare zi contează”, avertiza joi şefa în exerciţiu a Guvernului, care a anunţat că vrea o înăsprire a restricţiilor şi care i-a transmis acest lucru succesorului său social-democrat Olaf Scholz, care urmează să preia în decembrie puterea, la conducerea unei coaliţii tripartite fără precedent.

Criza sanitară pune în dificultate acest viitor Guvern alcătuit din social-democraţi, ecologişti şi liberali, acuzat de inacţiune înainte de a intra în funcţiune.

”Ceea ce trebuie să se întâmple este absolut clar. Contactele trebuie să fie reduse”, sublinia marţi viitorul vicecancelar ecologist Robert Habeck.

”Regula «vaccinaţi-vindecaţi» este necesar să fie aplicată în mod constrângător la scară naţională în toate insttuţiile publice”, cu excepţia magazinelor de primă necesitate, a anunţat copreşedintele Verzilor într-un interviu acordat postului public ZDF:

”Asta se numeşte, trebuie s-o spunem tare, o plasare în carantină a nevaccinaţilor”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.