O curte de apel a decis joi în favoarea fostului preşedinte Donald Trump de a bloca temporar dezvăluirea documentelor faţă de comitetul Camerei Reprezentanţilor care anchetează atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul set de documente, despre care legislatorii spun că sunt cheia investigaţiei, urma să fie trimis comitetului de Arhivele Naţionale vineri.

În solicitarea depusă joi, avocaţii lui Trump au cerut curţii să amâne temporar predarea şi să menţină status quo-ul în timp ce ei continuă apelul.

Într-un ordin emis rapid, nesemnat, comisia formată din trei judecători i-a dat câştig de cauză lui Trump joi seară, iar o audiere a cazului a fost stabilită pentru 30 noiembrie.

Este foarte posibil ca acest caz să ajungă la Curtea Supremă.

Decizia vine după doar două zile de când o curte de justiţie a ordonat ca documentele să fie predate comitetului Congresului.

Legislatorii încearcă să afle dacă Donald Trump ştia dinainte de revolta de la Capitoliu în care au murit cinci persoane. Susţinătorii fostului preşedinte, care a refuzat multe săptămâni să se recunoască învins în alegerile din noiembrie 2020, au intrat în Capitoliu în timp ce Congresul certifica victoria democratului Joe Biden.

Ancheta este condusă de un comitet înfiinţat de Camera Reprezentanţilor, care este dominată de democraţi.

Investigatorii vor să vadă înregistrările telefonice, jurnalul vizitelor şi alte documente de la Casa Albă care ar putea să facă lumină.

În urma revoltei de la Capitoliu, Donald Trump a fost pus sub acuzare de camera inferioară a Congresului pentru incitare la revoltă, însă Senatul, dominat de republicani, l-a achitat.

Mai mult de 670 de persoane au fost arestate ca fiind implicate în incident.

Privilegiu executiv

Donald Trump a deschis, la jumătatea lunii octombrie, un proces împotriva comitetului Camerei Reprezentanţilor care anchetează revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu şi împotriva Arhivelor Naţionale, căutând să blocheze înmânarea de documente.

Comitetul a cerut rapoartele de la Casa Albă din timpul lui Trump legat de revolta din 6 ianuarie.

Trump a deschis procesul pentru a bloca orice predare de documente căutate în Arhivele Naţionale de comitetul Congresului.

În proces erau nominalizate ca pârâte comitetul şi Arhivele Naţionale. A fost precizat că citaţia comitetului este invalidă pentru că acesta nu are putere de anchetare şi că materialele ar trebui protejate de „privilegiul executiv”, dreptul preşedintelui de a menţine confidenţialitatea comunicării.

Comitetul Camerei a cerut Arhivelor Naţionale, în lunile martie şi august, documentele despre care spune că au legătură cu acţiunile administraţiei Trump dinaintea, din timpul şi de după revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu, unde un grup de susţinători ai fostului preşedinte a intrat fără permisiune în clădire cu speranţa de a bloca înfrângerea lui electorală. Trump a notificat Arhivele Naţionale cărora le-a oferit oficial „privilegiu executiv”.

Preşedintele Joe Biden a spus că acest privilegiu nu ar trebui aplicat. Avocata Dana Remus, consilier la Casa Albă, a precizat că documentele „fac lumină asupra evenimentelor de la Casa Albă legat de 6 ianuarie”.

Procesul a fost depus de un avocat din Alexandria (Virginia), Jesse Binnall, care îl reprezintă pe Trump în patru acţiuni civile deschise în legătură cu revolta din 6 ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.