Guvernul britanic a anunţat marţi, urmând exemplul altor ţări, vaccinarea obligatorie împotriva covid-19 a membrilor servciului public de sănătate din Anglia (NHS) - începând din aprilie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unei consultări pe această temă, ”eu am ajuns la concluzia că toţi cei care lucrează la NHS”, serviciul public britanic de sănătate, ”trebuie să se vaccineze”, a anunţat în Parlament ministrul britanic al Sănătăţii Sajid Javid.

Angajaţii NHS care nu intră în contact cu bolnavi sau nu pot fi vaccinaţi din motive de sănătate urmează să fie scutiţi.

90% DIN PERSONAL, COMPLET VACCINAT

”Nimeni” din cadrul NHS sau din sectorul îngrijirilor de sănătate ”nu ar trebui să fie considerat drept un ţap ispăşitor” sau ”arătat cu degetul dacă nu este vaccinat anticovid, a subliniat el, insistând asupra pedagogei în vederea convingerii celor reticenţi.

Sajid Javid a anunţat, citând ultimele date, că ”90% din personalul NHS a fost vaccinat cu cel puţin două doze” de vaccin anticovid, în pofida faptului că în anumite centre spitaliceşti ”numărul este mai apropiat de 80%”.

Angajaţii azilurilor de bătrâni din Anglia au fost îndemnaţi să se vaccineze complet împotriva covid-19 până joi.

Personalul NHS nu este însă obligat să se vaccineze înainte de venirea iernii, pe care Guvernul o preconizează dificilă, din cauza unor temeri cu privire la o creştere a cazurilor de covid-19  legată de alte virusuri de sezon, precum al gripei.

NHS are aproape 1,2 de angajaţi şi peste 627.000 de membri ai personalului medical.

O POLITICĂ ÎN FUNCŢIE DE PROVINCIE

Mai multe ţări au impus deja vaccinarea obligatorie a membrilor personalului medical - între care Franţa, Italia sau Grecia.

În Regatul Unit, fiecare dintre cele patru provincii - Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord - îşi decide propria politică în acest subiect.

Directorul general al NHS Providers, o organizaţie din care fac parte insttuţiile NHS, Chris Hopson, a anunţat marţi că, în cazul în care subiectul vaccinării obligatorii a personalului medical este abordat corect, ar putea antrena o creştere a vaccnării şi a subliniat importanţa ca personalul medical reticent să nu fie transformat în ”ţap ispăşitor”.

El a estimat la BBC că ”între 80.000 şi 100.000 de angajaţi ai NHS” din Anglia nu sunt vaccinaţi împotriva covid-19.

Programul britanic al vaccinării a fost lansat cu mult mai devreme decât în restul Europei, iar aproape 80% dintre locuitorii regatului în vârstă de peste 12 ani au fost vaccinaţi complet împotriva covid-19.

Însă acest progres, consideră unii experţi, penalizează ţara.

Primele persoane vaccinate, cele mai fragile, înregistrează de-acum o scădere a imunităţii faţă de noul coronavirus, un fapt agravat de folosirea masivă a vaccnului anticovid AstraZeneca-Oxford, care are o eficienţă mai mică decât a vaccinurlor concurente.

Guvernul britanc a lansat la jumătatea lui septembrie o campanie de vaccinare cu un ”booster” a persoanelor în vârstă de peste 50 de ani şi a personalului medical.

Premierul britanic Boris Johnson sublinia luni că acest ”booster” este un instrument-”cheie” în evitarea blocării spitalelor în iarnă.

Regatul Unit este una dintre cele mai îndoliate ţări de pandemia covid-19 în Europa, cu 142.000 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.