Parlamentarii USR Silvia Dinică, Cristina Prună şi Cristian Bordei au iniţiat şi depus un proiect de lege pentru amânarea cu un an a termenului limită de montare a repartitoarelor pentru măsurarea consumului de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă, arată un comunicat de presă al partidului. În absenţa modificării propuse de USR, până la 31 decembrie 2021 ar trebui finalizată montarea de repartitoare pentru individualizarea consumului la nivelul fiecărui apartament din blocurile racordate la sisteme centralizate de alimentare cu energie termică. Proiectul USR vine în sprijinul oamenilor care nu au apucat să îşi monteze repartitoarele şi care ar putea să plătească aparatele la suprapreţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Reglementarea, în această formă, şi timpul scurt vor provoca o scumpire a repartitoarelor din cauza cererii sporite brusc. Scumpirea se va resimţi chiar şi în oraşele mai mici, din cauză că importatorii vor creşte preţul indiferent de localitatea către care livrează. Oricărui consumator vulnerabil îi va fi greu să se conformeze până la termenul prevăzut de lege, mai ales că urmează primele facturi cu preţuri mărite la încălzire, apă caldă, energie electrică. Situaţia este una deosebit de urgentă”, a afirmat senatoarea USR Silvia Dinică, iniţiatoare a proiectului, potrivit sursei citate.

Cristina Prună a precizat că este o perioadă imprevizibilă şi trebuie luate măsuri pentru a reduce facturile românilor.

„În această perioadă imprevizibilă trebuie să luăm toate măsurile posibile pentru a reduce facturile românilor, nu să le adăugăm costuri de sute de lei în plus la plată în următoarea lună. Din acest motiv este nevoie ca proiectul USR de amânare cu un an a termenului, respectiv până la data de 31 decembrie 2022, să fie adoptat cât mai repede, pentru a nu pune presiune suplimentară pe românii conectaţi la sistemele centralizate în care şi aşa nu s-a investit de zeci de ani”, a explicat deputata USR Cristina Prună, co-iniţiatoare a proiectului de lege.  

La rândul său, senatorul USR Cristian Bordei a spus că sunt multe locuinţe debranşate de la reţeaua de încălzire centralizată, iar sistemul de distribuţie a agentului termic este vechi şi pierderile sunt mari. 

„Nu în ultimul rând, în condominiile mari, în care o parte importantă a locuinţelor a fost debranşată de la reţeaua de încălzire centralizată, iar sistemul de distribuţie a agentului termic este foarte vechi şi pierderile mari, instalarea acestor sisteme de contorizare individuală ar face total ineficientă economic activitatea furnizorului de agent termic în sistem centralizat. De aceea, am introdus exceptarea acestui tip de imobile de la obligaţia instalării acestor sisteme”, a subliniat senatorul USR Cristian Bordei, co-iniţiator al proiectului. 

Proiectul USR, care modifică şi completează Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, a fost înregistrat azi în Senatul României, care îl va dezbate în calitate de primă Cameră. 

Iniţiativa va reduce impactul financiar pentru consumatori, în contextul dificil de pe piaţa de energie şi, totodată, va oferi consumatorilor timp suficient să intre în legalitate şi să obţină cele mai bune oferte din punctul de vedere al raportului calitate/preţ, conchide sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.