Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in i-a oferit papei Francisc, care l-a prmit vineri la Vatican, o cruce confecţionată din sârmă ghimpată folosită la securizarea frontierei dintre cele două Corei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înfiptă într-un soclu de lemn, această mică cruce oferită cadou Suvernaului Pontif a fost fabricată prin topirea unui fir de srmă ghimpată ruginită.

”Aşa cum firul de sârmă ghimpată şi ghimpii săi au fost topiţi în foc pentru a deveni o cruce frumoasă, sper să putem topi pentru întotdeauna această barieră feroce care ne desparte sufletele”, a scris Moon Jae-in într-un text în spaniolă.

Contrar sugestiei numelui său, Zona Demilitarizată (DMZ), care împarte peninsula coreeană, cu o lungime de 250 de kilometri, este unul dintre cele mai fortificate locuri din lume.

Ea este înţesată de cârmă ghimpată şi câmpuri de mine anipersonal, care fac orice încercare de traversare extrem de periculoasă.

”Republica Coreea (Coreea de Sud) este ultimul teritoriu împărţit din lume”, a subliniat Moon.

”Funcţia sârmei ghimpate în peninsula coreeană este să-i împiedice pe cei de cealaltă parte să traverseze frontiera”, a declarat el.

Francisc i-a oferit, în schimb, o medalie din bronz care reprezintă proiectul original al lui Bernin în vederea edificării Pieţei Sfântul Petru la Vatican.

Întâlnirea Papei argentinian şi şefului statului sud-coreean nu a fost deschisă presei.

Vaticanul a subliniat însă, într-un comunicat, că Seulul şi Sfântu Scaun ”împărtăşesc speranţa ca efortul comun şi bunăvoinţa să favorizeze pacea şi dezvoltarea în peninsula coreeană, susţinute de solidaritate şi fraternitate”.

Aceasta este cea de a doua întâlnire a lui Jorge Bergoglio cu Moon Jae-in, după ce acesta din urmă a efectuat o vizită la Vatican în 2018.

Sud-coreeanul a povestit atunci despre apropiata sa vizită la Phenian, în cursul căreia dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi-a exprimat, anunţa Moon, ”dorinţa de a-l primi pe Papă în ţara sa”.

Însă Kim Jong Un nu l-a invitat niciodată în mod oficial pe Papă în Coreea de Nord.

Francisc a efectuat o vzită în Coreea de Sud în 2014 şi a pledat în favoarea reconcilierii în peninsulă.

Coreea de Sud numără 5,9 milioane de catolici, potrivit unor date ale Conferinţei Episcopilor din Coreea, reprezntând 11,2% din populaţia ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.