Al 20-lea volum din Seria de autor N. Steinhardt: „Corespondenţă. Volumul I”, la editura Polirom, a apărut în librării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Corespondenţă. Volumul I” a apărut în Seria de autor N. Steinhardt, ediţie îngrijită, studiu introductiv, note, referinţe critice şi indici de George Ardeleanu, repere biobibliografice de Virgil Bulat.

Opera integrală N. Steinhardt apare din iniţiativa Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în coeditare cu Mănăstirea „Sfânta Ana”, Rohia.

Ultimele două volume din „Integrala N. Steinhardt” cuprind corespondenţa acestuia, inclusiv mai multe scrisori inedite descoperite în dosarul de urmărire informativă a monahului de la Rohia. Alături de corespondenţa interceptată este inclusă şi corespondenţa „liberă” a lui Steinhardt către prieteni, nume de referinţă ale culturii române, ca Alexandru Ciorănescu, Constantin Noica, Emil Cioran, Perpessicius, George Tomaziu, Dumitru Stăniloae sau Ileana Mălăncioiu, către reprezentanţi ai Bisericii (IPS Antonie Plămădeală, IPS Justinian Chira, IPS Iustin Hodea Sigheteanul), dar şi către redacţiile unor reviste sau edituri cărora le propunea spre publicare texte proprii.

„Scrisorile lui Steinhardt ne oferă căi de acces spre celelalte scrieri ale sale, deschid pentru cititor uşa atelierului de creaţie al autorului, sunt în legătură cu respectivele scrieri, mai ales cu Jurnalul fericirii (ambele variante), pe care îl escortează, îl flanchează şi nu de puţine ori îl completează (logic, de vreme ce Jurnalul... se opreşte în 1972). După cum am scris în repetate rânduri, dat fiind că Jurnalul fericirii n-avea nici o şansă să fie publicat în timpul regimului comunist (a avut o istorie antumă dramatică, astăzi cunoscută), N. Steinhardt a reuşit să-şi «deverseze» unele idei, obsesii sau chiar fragmente ca atare în cărţile care au putut vedea lumina tiparului (a fost o strategie subtilă de a păcăli cenzura, id est o formă de subversiune). Ei bine, astfel de idei, obsesii, referinţe culturale ori fragmente sunt «deversate» şi în scrisorile către prieteni. Şi invers: idei, referinţe sau fragmente din scrisorile anterioare anului 1969, când începe să redacteze Jurnalul fericirii, au fost «deversate» (fie şi printr-o reconstituire din memorie) în această capodoperă memorialistică. S-ar putea vorbi foarte bine şi de «transfer» sau de «contaminare» între aceste scrieri care constituie, cu un termen încă la modă astăzi, o «reţea» textuală.” (George Ardeleanu)

N. Steinhardt s-a născut la Bucureşti pe 29 iulie 1912. Şi-a făcut debutul publicistic foarte de timpuriu în revista Liceului „Spiru Haret”. Şi-a luat Bacalaureatul în 1929 şi a fecventat cenaclul „Sburătorul”, iar în 1932 şi-a luat licenţa în Drept. În 1934 a început să colaboreze la Revista burgheză şi a publicat sub pseudonimul Antisthius volumul parodic „În genul… tinerilor”. Şi-a luat doctoratul în Drept în 1936. În 1935 şi 1937 a publicat împreună cu Emanuel Neuman studiile „Essai sur une conception catholique du Judaïsme şi Illusions et réalités juives”. A colaborat la Libertatea şi la Revista Fundaţiilor Regale. După război, a publicat pentru scurtă vreme în Universul literar, Victoria, Tribuna poporului şi, din nou, Revista Fundaţiilor Regale. A refuzat să colaboreze cu noul regim. În 1960 a fost anchetat, apoi condamnat în „lotul Noica-Pillat” la 12 ani de muncă silnică. A trecut prin închisorile Jilava (unde a fost botezat de părintele Mina Dobzeu), Gherla şi Aiud. Eliberat în august 1964, va reveni după câţiva ani în lumea literară prin traduceri, medalioane, cronici etc. În 1972 a terminat prima versiune a capodoperei sale, „Jurnalul fericirii”. A publicat volume de eseuri şi de critică foarte bine primite, deşi unele au fost puternic cenzurate. Monah din 1980, a rămas activ pe terenul eseisticii şi al criticii. S-a stins la 30 martie 1989.

În pregătire: „Corespondenţă. Volumul II”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.