Senatorul PSD Florian Bodog a anunţat că social-democraţii susţin ca testarea la COVID-19 să fie făcută gratuit pentru toată populaţia României, referindu-se la propunere legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private, care este în dezbatere la Senat, ca prim for sesizat. El a adăugat că PSD nu este de acord cu modul în care a fost reglementat certificatul verde la locul de muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„PNL, trecând peste prevederile Regulamentului Senatului, a hotărât convocarea şedinţei Comisiei la ora 16.00. PSD nu va participa la această comisie care este convocată nestatutar. Comisia poate fi convocată de altcineva doar în absenţa preşedintelui Comisie, preşedintele a fost prezent, a solicitat şi a decis să nu se convoace această şedinţă. Practic se încearcă forţarea acestui lucru. Nu cred că în plin vârf pandemic, şi acesta este punctul nostru de vedere, ne putem permite să renunţăm la vreunul dintre actorii care acordă asistenţă medicală. Nu cred că vreun român trebuie să fie privat de îngrijiri medicale doar pentru că ei îşi doresc o decizie politică de a reglementa acest lucru pe genunchi şi pe procedură de urgenţă. Soluţia PSD a fost ca testele să fie decontate de stat. Suntem într-o criză de sănătate publică, într-o criză medicală. Testele să fie decontate de stat. Nu ne permitem, în momentul de faţă, să pierdem niciun medic, nicio asistentă medicală”, a afirmat Florian Bodog, marţi la Parlament.

Întrebat dacă PSD e de acord cu introducerea certificatului verde la locul de muncă, senatorul social-democrat a răspuns: „Introducerea certificatului verde la locul de muncă este o măsură care s-a aplicat şi în alte state. Nu suntem de acord cu modul în care este reglementat în momentul de faţă certificatul verde. Practic s-a trecut peste decizia europeană ca să poţi să beneficiezi de certificat verde chiar dacă eşti testat. La noi nu se ia în considerare acest lucru. Motiv pentru care nu susţinem acest lucru. La momentul de faţă testarea nu este introdusă. Astăzi când am discutat în Comisia de sănătate tocmai asta am spus, că aceste testări să se facă pe banii statului. PNL nu a fost de acord cu acest lucru, au spus că nu ne permitem acest lucru. Asta în condiţiile în care ştiţi ce împrumuturi s-au făcut, asta în condiţiile în care nu ştim pe ce se cheltuie banii pentru că mor în continuare oamenii în spitale din cauză că nu s-au cumpărat medicamente”.

Chestionat mai departea dacă PSD susţine testarea gratuită pentru toată lumea sau doar pentru personalul medical, Bodog a replicat: „Probabil că ştiţi, şi o să vedeţi în orele care urmează, doresc să generalizeze această propunere legislativă pentru absolut toate persoanele din România. De ce? Pentru a îşi legaliza hotărârea de Guvern pe care au dat-o la începutul săptămânii şi care este în afara legii”.

„La Senat, propunerea legislativă prevede testarea personalului medical pe banii proprii, nu pe bani decontaţi de stat. Noi am solicitat ca testarea să fie gratuită. Avem o problemă de sănătate publică naţională, nu este o problemă care priveşte doar un anumit sector de activitate. Dacă ne dorim să scoatem la suprafaţă toate cazurile, dacă ne dorim să izolăm pandemia şi să rezolvăm problema pandemică, o rezolvăm doar aşa – cu testare. Testarea are trebui să fie gratuită pentru toţi cetăţenii României, nu doar pentru angajaţi. Dacă se făcea ceea ce ne-am dorit demult, să existe aceste teste non-invazive, dacă se făcea testarea în farmacie, care este reglementată, dacă toate aceste lucruri s-ar face, am avea o altă situaţie în momentul de faţă şi am putea să izolăm focarul. Atâta timp când nu izolăm focarul nu avem cum să rezolvăm problema. Nu încurajăm doar testarea, încurajăm şi vaccinarea în acelaşi timp, însă dacă nu testăm nu avem cum să îi diagnosticăm la timp. Ei ajung târziu în spital pentru că nu există medicamente cu care să fie trataţi în ambulatoriu şi stau la domiciliu. Medicul de familie nu poate să le prescrie decât paracetamol. Mai grav este că nici în spital nu au cu ce să îi trateze. Azi noapte au murit 26 de oameni şi în Spitalul Municipal Oradea nu există Remdesivir. Nu este problema doar unui spital, ci este spital COVID. Problema tuturor spitalelor şi practic dacă vrem să rezolvăm această problemă, trebuie să îi testăm să îi diagnosticăm precoce. Sunt şi vaccinaţi care ajung în spital, din păcate, şi sunt şi vaccinaţi care transmit boala. Asta este problema. La momentul de faţă s-a pus în discuţie testarea personalului medical. Nu ştiu, nu cunosc prevederea pe care vor să o modifice la legea care este în Senat, însă în momentul în care tu spui că poţi să te dispensezi de 30% din personal, să îi trimiţi acasă, cu cine îi înlocuieşti? Nu ai cu cine să îi înlocuieşti”, a conchis senatorul PSD.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.