Germania a anunţat, în noaptea de miercuri spre joi, că a repatriat din nordul Siriei opt femei care au intrat în gruparea Statul Islamic şi 23 de copii, în cadrul celei mai importante operaţiuni de acest tip a Berlnului dn 2019 încoace, realizată cu susţinerea logistică a armate americane şi în cadrul căreia Danemarca a scos de asemenea din Siria trei femei şi 14 copii, anunţă diplomaţia germană, care evocă un ”tur de forţă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Copiii nu sunt responsabili de situaţia în care se află (...). Mamele trebuie să răspundă pentru faptele lor în faţa justiţiei penale. Un mare număr dintre ele au fost plasate în detenţie după ce au sosit în Germania”, a anunţat într-un comunicat de presă ministrul german de Externe Heiko Maas.

”Sunt fericit că am putut aduce în Germania, în această (miecuri) seara, alţi 23 de copii germani şi opt mame”, a anunţat el, precizând că este vorba despre femei şi copii identificaţi ca ”având în mod special nevoie de protecţie”.

”Este vorba în esenţă despre copii bolnavi sau care au un tutore în Germania, dar şi despre fraţii, surorile sau mamele lor”, precizează ministerul.

Ei erau ţinuţi în tabăra Roj, în nord-estul Siriei, aflată sub control kurd.

Cotidianul Bild scrie că reprezentanţi ai Ministerului german de Externe şi Poliţiei Criminale au aterizat miercuri dimineaţa în nordul Siriei, cu un avion aparţinând armate americane.

Avionul a plecat după aceea cu femei şi copii la bord către Kuwait, iar grupul s-a îmbarcat către Frankfurt, unde a ajuns miercuri seara.

După căderea, în martie 2019, a organizaţiei Statul Islamic (SI), comunitatea internaţională se confruntă cu o adevărată bătaie de cap a repatrierii familiilor jihadiste prinse sau ucise în Siria sau Irak.

Majoritatea statelor membre UE efectuează repatrieri caz cu caz.

În cadrul ultimei sale operaţiuni de repatriere, în decembrie 2020, în comun cu Finlanda, Germania a adus din Siria cinci femei şi 18 copii.

Femeile germane au vârsta cuprinsă între 30 şi 38 de ani şi sunt originare din mai multe landuri, dezvăluie revista Der Spiegel, care precizează că şase dintre ele sunt vizate de mandate de arestare.

În trei cazuri grave, acest mandat a fost emis de către parchetul federal din Karlsruhe, competent în dosare teroriste.

Der Spiegel scrie că una dintre femei, Verena M., originară din Renania de Nord-Westfalia (vest), a plecat în Siria în 2015. Ea a fost formată de SI în mânuirea armamentului şi probabil a făcut parte din poliţia SI a moravurilor.

În 2016, fiul său, la acea vreme în vârstă de şapte ani, a pozat cu o armă şi a jurat credinţă SI.

Altă germană este suspectată de faptul că a promovat SI pe forumuri online şi că a convins cel puţin un german în vârstă de 16 ani să se ducă în Siria.

Potrivit Bild, în taberele kurde din nordul Siriei au mai rămas aproximativ 70 de adulţi de naţionalitate germană şi aproximativ 150 de copii ai unor cetăţeni germani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.