Partidul Liber Democrat (FDP) din Germania, care ar putea avea un rol major în negocierile pentru formarea unei coaliţii, a anunţat că a avut duminică o întâlnire exploratorie ”constructivă” cu social-democraţii, dar că există piedici pentru formarea unei alianţe, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatul strâns al alegerilor de luna trecută, în care niciun partid nu a câştigat o majoritate clară, a dus la declanşarea unei perioade de discuţii pentru formarea unei coaliţii care ar putea dura luni de zile, iar FDP şi Verzii sunt curtate de partidele mai mari care încearcă să îşi asigure o majoritate parlamentară.

 

 

Alegătorii au preferat social-democraţii de centru-stânga, care au câştigat alegerile cu o majoritate strânsă, ceea ce ar putea duce la o coaliţie cu FDP, care susţine afacerile, şi cu Verzii. FDP, însă, este apropiat de conservatorii cancelarului Angela Merkel.

”Este clar că există pierdici. Dar este clar şi că suntem hotărâţi să contruim un guvern orientat spre reforme, care să ducă la progresul ţării noastre”, a declarat secretarul general al FDP, Volker Wissing, după discuţiile de duminică cu SPD.

El a adăugat că ”avem nevoie de un guvern stabil care să se ocupe de problemele care nu au fost încă rezolvate.

Wissing şi secretarul general al SPD, Lars Klingbeil, stând unul lângă altul, au descris discuţiile lor drept ”constructive”.

Candidatul la funcţia de cancelar al conservatorilor, Armin Laschet, a declarat că doreşte şi el să formeze un guvern, chiar şi după ce blocul său format din creştin-democraţi (CDU) şi Uniunea socială creştină (CSU) a lui Merkel a căzut la un nivel minim record la alegerile naţionale.

Intenţiile lui Laschet au fost însă subminate săptămâna trecută, când liderul CSU, Markus Soeder, a declarat că SPD - care a obţinut cele mai multe voturi - va forma cel mai probabil un guvern.

"CDU şi CSU trebuie să clarifice dacă doresc cu adevărat să conducă un guvern", a declarat liderul FDP Christian Lindner pentru ziarul Bild am Sonntag.

Conservatorii şi FDP urmau să poarte discuţii exploratorii duminică mai târziu.

SPD urmează să se întâlnească şi cu Verzii. Verzii ar prefera ca cele două partide mai mici, care se află la capete opuse ale spectrului politic şi sunt în contradicţie într-o o serie de probleme, să facă echipă cu SPD.

Merkel, aflată la putere din 2005, intenţionează să demisioneze odată ce va fi format un nou guvern şi va rămâne în funcţie până în acel moment.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.