Cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit joi în plen, de la ora 14.00, unde este prezentată de către liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis moţiunea de cenzură a PSD intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”. Votul urmează să fie dat, într-un plen reunit al Parlamentului. Ludovic Orban care a prezidat şedinţa de joi a Legislativului a anunţat, pentru a evita „lupte de K1 pe microfon”, că preşedintele Camerei Deputaţilor va conduce plenul de marţi, unde va fi dezbătută şi votată moţiunea .

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE „Reamintesc că Birourile permanente reunite, în şedinţa comună din 28 septembrie, au stabilit ca dezbaterea şi votul să aibă loc marţi, 5 octombrie, la ora 12.00, în şedinţă comună a celor două Camere. Înainte de a închide şedinţa, de asemenea, vă informez că în bună înţelegere cu preşedintele Senatului, şedinţa de marţi va fi condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, ca să evităm lupte de K1 pe microfon. Informez acest lucru pentru că nu l-am făcut de la microfon data trecută. Declara închisă şedinţa comună de astăzi a Camerei Deputaţilor şi Senatului”, a precizat Ludovic Orban, în plenul reunit de joi.

UPDATE Şedinţa este prezidată de Ludovic Orban care a anunţat, în debutul plenului reunit, că din totalul de 466 de deputaţi şi senatori şi-au înregistrat prezenţa 209. El a mai spus că, potrivit Regulamentului celor două Camere, nu este necesar să existe un cvorum anume de prezenţă pentru citirea moţiunii de cenzură.

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a fost aplaudat în plenul reunit când a venit la tribună pentru a citi moţiunea de cenzură a social-democraţilor. PSD a solicitat USR PLUS, prin vocea deputatului Sorin Grindeanu, să voteze moţiunea cu bilele la vedere. Şi AUR a făcut o solicitare similară către PSD şi USR PLUS.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ PSD susţine, în textul moţiunii de cenzură, că „guvernarea perdanţilor a sărăcit România”, iar „absorbţia fondurilor europene este la pământ”.
 
„Sunteţi doar buni să vă faceţi imagine şi doar vindeţi promisiuni! Nu aţi inaugurat niciun kilometru de autostradă şi nu aţi lansat niciun proiect de la zero ca să înceapă lucrările! Ci doar v-aţi asumat marile proiecte de autostrăzi şi poduri lăsate moştenire de PSD! Nimeni nu o să uite cum zeci de copii au stat în caniculă, iar şeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, sfida o ţară întreagă la telefon! Comunităţile locale au fost condamnate la subdezvoltare! Primăriile şi Consiliile judeţene au fost obligate să aloce sume uriaşe pentru lupta cu pandemia. Nici acum Guvernul Cîţu nu le-a decontat aceşti bani”, mai arată documentul.
 
PSD precizează că „dreapta a instalat un penal la Palatul Victoria”. 
 
„Guvernul României nu poate fi condus de un penal, care a fost condamnat pentru infracţiunea comisă şi care a executat şi închisoare pentru fapta sa.  Culmea cinismului este că fostul deţinut Cîţu reprezintă azi, în mod aberant, tocmai Coaliţia celor care au promis pentru a accede la putere – uitând apoi să şi voteze! –Legea “fără penali în funcţii publice”, conform sursei citate textul moţiunii. 
 
„Fiecare zi cu Guvernul Cîţu în funcţie este o încă o zi în care viaţa românilor va fi şi mai afectată de sărăcie, dezvoltarea comunităţilor locale blocată, iar viitorul ţării este marcat de o îndatorare toxică, care va sacrifica însă generaţii întregi! De aceea, astăzi, întreg Guvernul Cîţu trebuie să plece”, potrivit moţiunii de cenzură.
 
Liderul social-democraţilor Marcel Ciolacu a susţinut că „voturile PSD nu sunt nici de vânzare şi nici nu o să se încline în faţa unui şantaj, indiferent în faţa cărei personalităţi politice sau ce funcţie politică trecătoare are cineva în statul român”. El a explicat că PSD a aşteptat decizia CCR pentru ca Guvernul condus de Florin Cîţu să nu cadă prin moţiune, după care să fie repus în funcţie în urma constatării conflictului de către Curtea Constituţională.
 
Dan Barna a afirmat că USR PLUS va vota moţiunea de cenzură a PSD, pentru că marţi a fost o decizie în Biroul Politic al partidului că va fi votată prima moţiune care ajunge la votul în Parlament. „Ar trebui să fie un nivel de schizofrenie destul de mare ca PSD să-şi depună propria moţiune de cenzură şi apoi să nu participe la votul ei, dar nimic nu e exclus”, a adăugat el.
 
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a precizat că va vota prima moţiune de cenzură care intră în dezbaterea Parlamentului împotriva „Guvernului ilegitim PNL-UDMR”.
 
În schimb, vicepremierul Kelemen Hunor consideră că actuala criză politică este una „minoră" faţă de criza care va fi generată de creşterea preţurilor la energie. Liderul UDMR crede că „matematic" moţiunea ar putea fi votată, dar susţine ideea refacerii coaliţiei cu USR PLUS.
 
Totodată, premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat cu cine va negocia în Parlament în vederea susţinerii Guvernului pe care îl conduce, că nu poate dezvălui strategia sa de război, însă va face tot ce este posibil ca românii să aibă în continuare în Executiv cu puteri depline. El a adăugat că o demisie a sa din funcţia de prim-ministru ar fi un gest iresponsabil şi nu ar stinge conflictul politic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.