Şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, dezminte că s-a îndoit de sănătatea mentală a fostului preşedinte Donald Trump, la sfârşitul mandatului acestuia, şi dă asigurări că apelurile sale telefonice cu omologul său chinez vzau să reducă tensiuni cu Bejingul, în acord cu administraţia Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt sigur că preşedintele Trump nu avea intenţia de a-i ataca pe chinezi şi era responsabilitatea mea directă, în numele secretarului, să fac cunoscute ordinele şi intenţiile preşedintelui”, a dat el asigurări marţi.

”Misiunea mea la acel moment era dezescaldarea (...). Nu aveam să atacăm”, a subliniat şeful Statului Major.

Generalul Milley se află în centrul unei polemici, în urma unor dezvăluiri a doi jurnalişti de la cotidianul american The Washington Post (WP), Bob Woodward şi Robert Costa, despre contactele acestuia cu omologii săi chinezi, înainte şi după ultimele alegeri prezidenţiale americane, din cauza, afirmă ei, unor îngrijorări ale generalului cu privire la sănătatea mentală a lui Donald Trump.

În cartea lor ”Peril”, care a apărut recent, ei afirmă că generalul Milley a recunoscut acest lucru într-o convorbire la telefon, în ianuare, cu preşedinta democrată a cemerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, care l-a catalogat atunci pe Trump drept ”dezechilibrat”.

Nancy Pelosi l-a sunat pe generalul Milley a o zi după asaltul susţinătorilor lui Donald Trump la Capitoliu, la 6 ianuarie, pentru a se asigura că preşedintele nu poate să folosească codurile nucleare.

”I-am explicat că preşedintele este singurul autorizat să lanseze un astfel de atac (nuclear), că nu face singur acest lucru şi că nu sunt în măsură să stabilesc starea mentală a preşedintelui Statelor Unite”, a declarat marţi, în faţa aleşilor din Congres, Mark Milley, care a vorbit  pentru prima oară despre acest scandal.

”Există procese, protocoale şi proceduri pentru asta”, a adăugat el.

Generalul Milley a dezminţit, de asemenea, că l-a sunat de două ori în secret pe omologul său chinez, generalul Li Zuocheng, pentru a-l asigura că Statele Unite nu aveau să atace China brusc şi să-l asigure de stabilitatea statului american.

”Apelurile (telefonice) de la 30 octombrie şi 8 ianuarie au fost coordonate, înainte şi după, cu secretarul Apărării Mark Esper, iar apoi cu secretarul interimar Christopher Miller”, a precizat Milley.

Aceste telefoane au avut drept cauză ”informaţii ale servciilor de informaţii care ne-au făcut să conchidem că Chna se temea de un atac al Statelor Unite”, a precizat el.

”Loialitatea mea este absolută”, a dat asigurări generalul Milley, în contextul în care aleşi republicani au îndemnat la destituirea şefului Statului Major american, din cauză că şi-a depăşit atribuţiile.

Ofiţerul american cu cel mai mare grad a recunoscut însă că a discutat cu Bob Woodward înainte de publicarea cărţii, dar şi cu alţi jurnalişti care au scris cărţi foarte critice despre ultimele zile de mandat ale lui Trump.

”Cred că este foarte important ca oficialii de rang înalt să stea de vorbă cu presa sub toate formele, pentru a explica ceea ce facem”, a subliniat el.

Generalul Milley a dat asigurări că nu poate să vertifice dacă declaraţiile i-au fost prezentate în mod fidel în aceste cărţi - pentru că nu le-a citit.

După publicarea unor fragmente din cartea jurnaliştilor de la WP, la 15 septembrie, preşedintele Joe Biden şi-a confirmat încrederea în generalul Milley.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.