Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă, vineri, că Garda Forestieră Suceava a descoperit fapte ilegale pe raza ocolului silvic Dealu Negru din judeţul Suceava. Verificările au fost făcute la sesizarea unui jurnalist Recorder, iar materialul lemnos găsit a fost confiscat. Ministrul cere celor care au astfel de informaţii să le raporteze autorităţilor, să nu se expună, după ce recent un activist de mediu şi doi jurnalişti au fost agresaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca urmare a unei sesizări a jurnalistului Alex Nedea de la publicaţia Recorder, în zona localităţilor Panaci şi Dârmoxa din judeţul Suceava, (...) într-o suprafaţă de fond forestier, proprietate privată aparţinând unei persoane fizice şi administrată de către ocolul silvic Dealu Negru, a fost identificată o exploatare de produse accidentale. Deşi actul de punere în valoare prevedea recoltarea arborilor din categoria produselor accidentale (lemnul arborilor rupţi sau doborâţi de fenomene naturale deosebite), în teren au fost identificate un număr de 14 cioate provenite de la arbori verzi, care nu respectă natura produselor accidentale. Materialele lemnoase rezultate în urma tăierilor ilegale, cu un volum total de 21 de metri cubi, au fost confiscate”, a scris, vineri, pe Facebook, ministrul Mediului.  

Acesta relatează că, în altă locaţie, pe raza comunei Panaci, pe o păşune împădurită, proprietate privată aparţinând unei persoane fizice, au fost identificaţi arbori care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat şi diferite culori de vopsea.  

”Întrucât există suspiciuni cu privire la utilizarea dispozitivului de marcat, se va proceda la verificarea documentaţiei, în vederea stabilirii legalităţii punerii în valoare, exploatării şi a expedierii materialelor lemnoase”, a mai transmis Tanczos Barna.  

Acesta apreciază ”atât efortul activiştilor şi jurnaliştilor de investigaţii cu privire la protejarea pădurii, cât şi activitatea personalului silvic care apără fondul forestier naţional”.  

”Îi asigurăm pe toţi cei interesaţi de întreaga disponibilitate şi celeritate în soluţionarea oricăror aspecte privind respectarea cadrului legal din domeniul silvic. Le recomandăm tuturor să urmeze exemplul jurnalistului Recorder şi, ori de câte ori descoperă fapte ilegale sau au suspiciuni de această natură, să sesizeze imediat organele abilitate ale statului, fără să se expună vreunui pericol. Le garantăm tuturor că orice faptă semnalată va fi cercetată de îndată”, a precizat ministrul.  

Pe 16 septembrie, doi jurnalişti şi un activist de mediu care filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din România, au fost bătuţi de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din Suceava.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.