Anul şcolar 2021-2022 a început tot sub semnul pandemiei, la careu, în curtea şcolii. Ceremonii pentru clasele primare şi cele gimnaziale s-au desfăşurat la ore diferite, cu măşti şi reguli stricte: părinţii nu au avut acces în şcoală iar elevii vor avea trasee bine stabilite de intrare şi ieşire.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă anul trecut, elevii mai mici nu se recunoşteau cu măşti, anul acesta a fost rândul părinţilor să se salute cu întârziere. „Din cauza măştilor, nici nu ne recunoaştem!”, a spus o mamă. Dacă anul trecut, elevii erau obligaţi să se distanţeze atunci când intrau în clase, astăzi am mers de mână, încolonaţi, doar cu măşti. Părinţii au fost rugaţi să facă un pas în spatele careului.

Evenimentul, care a durat aproximativ 20 de minute pentru fiecare ciclu de învăţământ, a început cu discursuri din partea directorilor şi a unui poliţist sau preot în multe dintre şcolile din Bucureşti.

La unul dintre liceele din sectorul 6, „Antim Ivireanu”, reîntâlnirea cu profesorii şi conducerea şcolii a fost vesel de agitată dar organizată. Elevii din clasele primare, emoţionaţi, pe versurile „Prima zi de şcoală e cea mai frumoasă zi”, cu buchete şi coşuri de flori, măşti, s-au aliniat, la ora 9.00, în careu şi au aşteptat să fie aplaudaţi, cei care au început pentru prima dată şcoala, şi să fie conduşi în clase.
„V-am aşteptat pe voi, cei de la clasa Pregătitoare, să fiţi alături de noi, în cetatea lui Ivireanu. Aici, veţi scrie poveşti, timp de nouă ani. Bine aţi venit, la şcoală, dragi copii de clasă pregătitoare! Bine aţi revenit la şcoală, dragi copii de clasa I, a II-a şi a III-a şi a IV-a! Ne bucurăm că sunteţi aici!”, au fost urările directorilor, care speră ca şi anul acesta să „se descurce bine”.

„Şcoala reprezintă locul unde veţi primi o educaţie, unde veţi lega prietenii sincere, unde vă dezvoltaţi şi creşteţi. Cele mai frumoase momente sunt aici, în şcoală, pentru că aici vă întâlniţi cu profesorii, colegii, prietenii, aici desluşiţi tainele învăţăturii şi ale cunoaşterii. Doresc să vă bucuraţi din plin de aceste momente şi să trecem cu bine prin această perioadă grea pe care o traversăm cu toţii din cauza pandemiei”, a fost un alt discurs din partea directorului adjunct.

„Numai împreună, părinţi, elevi şi profesori, puteam traversa această perioadă dificilă!”.

Noi provocări are acest an pentru toţi, a fost mesajul unui ofiţer de Poliţie care a venit să le spună copiilor că vor fi în siguranţă: „Pandemia a generat situaţii atipice pe care a fost nevoie să le gestionăm printr-un efort comun şi coordonat între instituţiile statului. Ministerul Afacerilor Interne s-a aflat în prima linie în toată această perioadă şi va continua să fie parte a acestui parteneriat. Odată cu reluarea cursurilor în format fizic, trebuie consolidat spre binele şi siguranţa tuturor”.

Promisiunea Poliţiei a fost că „efectivele MAI se vor implica în protejarea dumneavoastră, prin prezenţă sporită, pe teren, în proximitatea unităţilor şcolare. Revenirea la şcoală se produce într-o perioadă dificilă pentru toată lumea, mai ales pentru elevi”. „Comportamente responsabile faţă de semeni” au cerut cei de la MAI în deschiderea anului şcolar.

După discursuri, elevii au fost invitaţi în clase. Clasele din cliclul primar au avut o primă întâlnire cu profesorii de aproximativ o oră, timp în care au primit manualele şi şi-au revăzut sala de clasă. Paravanele de plexiglas au fost eliminate. De marţi, intrarea copiilor în şcoală se va face „pe circuit” iar ieşirea prin curtea şcolii, a anunţat directoarea.

Anul acesta, unităţile şcolare nu au impus avizul epidemiologic pentru elevi. A fost necesar doar pentru preşcolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.