Fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru afirmă că au fost înregistrate peste 250.000 de procese în instanţă pentru recalcularea pensiilor sau contestarea deciziilor de pensionare, iar în perioada ianuarie 2019 - iunie 2021, pe care a făcut o analiză, peste 27.000 de litigii au ajuns în faza de apel. "Prima cauză pare a fi legislaţia într-o continuă schimbare. Cine lucrează la casele de pensii, cine se ocupă de cererile de pensionare, cine manipulează date din documentele de muncă ale oamenilor chiar trebuie să se priceapă", susţine ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Violeta Alexandru a afirmat că a făcut o serie de documentări care vor conduce la proiecte de modificare/completare a legislaţiei, una vizând  tipologia proceselor în instanţă pentru stabilirea unor drepturi în domeniul pensiilor. Analiza a fost făcută în baza informaţiilor disponibile pe site-ul naţional care cuprinde jurisprudenţa instanţelor din România, www.rolii.ro, a scris ea pe Facebook, marţi seară.

Potrivit acesteia, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2010 şi până în prezent au fost înregistrate peste 250.000 de procese în instanţă pentru recalcularea pensiilor sau contestarea deciziilor de pensionare, aflate în diferite etape procesuale - fond sau apel. Aceste litigii implică cheltuieli atât pentru pensionari cât şi pentru stat (au ajuns la peste 10 milioane de lei/2020). 

"În perioada 1 ianuarie 2019 –  1 iunie 2021 (perioada pe care am ales-o pentru documentarea mea), peste 27.000 de litigii au ajuns în faza de apel (conform www.rolii.ro). Se ajunge la cereri în instanţă pentru recalcularea pensiilor şi pentru că oamenii nu ştiu sau nu se organizează pentru a solicita anularea deciziei de pensionare în termenul legal de 30 de zile de la emiterea acesteia", a explicat Violeta Alexandru.

Ea a menţionat că litigiile cele mai multe s-au judecat la Curţile de apel din Piteşti (peste 9.000), Bucureşti (peste 3.700), Constanţa (peste 2.500), Alba Iulia (peste 2.000), la polul opus aflându-se Bacău, Iaşi sau Târgu Mureş (sub 500).

Fostul ministru al Muncii a arătat că a citit un eşantion de 230 de hotărâri definitive din perioada menţionată, care oferă o imagine asupra demersurilor oamenilor de recâştigare a drepturilor care li se cuvin.

"Prima cauză pare a fi legislaţia într-o continuă schimbare. Cine lucrează la casele de pensii, cine se ocupă de cererile de pensionare, cine manipulează date din documentele de muncă ale oamenilor chiar trebuie să se priceapă. Nu este o activitate uşoară, nu se poate da pe mâna unor oameni care nu au cunoştinţe în domeniu", a continuat Violeta Alexandru.

Potrivit sursei citate, sunt judeţe recunoscute pentru numărul mare de litigii pentru recalcularea pensiilor.

"De exemplu, Argeş. Aici pensionarii au ales drumul instanţei de judecată pentru că deciziile judecătorilor le erau favorabile (şi în fond şi în apel). 56% din procese sunt câştigate de pensionari în stadiul de apel (în fond procentul este mai mare – 78%)", a punctat Violeta Alexandru.

Ea a adăugat că, la nivel naţional (în dosarele analizate) în fond, majoritatea pensionarilor obţin câştig de cauză (65%) spre deosebire de apel, când balanţa se echilibrează în favoarea caselor de pensii – 48% dintre pensionari câştigă, 52% pierd.

Fostul ministru a afirmat că trebuie modificată legislaţia pentru valorificarea tuturor sporurilor, nu numai a celor cu caracter permanent.

"Cele mai multe procese au ca obiect valorificarea veniturilor brute/sporurilor, respectiv aplicarea indicelui de corecţie. Pensionarii aduc adeverinţe prin care demonstrează că au încasat venituri suplimentare pentru care s-au şi plătit contribuţii la stat. Casele de pensii nu pot lua în considerare conform legii decât sporurile cu caracter permanent astfel încât rămâne la latitudinea instanţelor să decidă dacă este corect să fie valorificare şi alte categorii de sporuri/prime. Cele mai multe instanţe dau dreptate pensionarilor în această privinţă. S-a creat astfel o practică ce transcende legea în vigoare, dar care este în beneficiul oamenilor, a drepturilor lor. Şi e corect să se actualizeze şi legea în acest sens. Mă voi ocupa de acest lucru", a menţionat Alexandru.

Potrivit fostului ministru, există erori ale angajaţilor Caselor de Pensii, iar acestea nu pot fi trecute cu vederea.

"Este un loc de muncă greu dar care trebuie să fie ocupat de cei care pot, cei cărora le place să muncească cu seriozitate. Nu se poate altfel. M-am îngrozit citind hotărâri ce aveau ca temă calculul greşit al pensiei şi, în final, constituirea de debit în sarcina pensionarului. Angajatul casei de pensii a calculat eronat cuantumul pensiei, într-o valoare mai mare decât era corect, iar pensionarul este obligat să dea banii înapoi. Eşalonat, desigur, dar chiar şi aşa. Nu este normal aşa ceva. Aceşti angajaţi trebuie să dea nişte explicaţii, nu se poate trece cu vederea ca şi când nimic nu s-a întâmplat în sistem", a conchis Violeta Alexandru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.