Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că, în şedinţa de joi a Guvernului, a fost prezentat în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă care reglementează Programul „Şcoala în spital”. Acesta a vorbit şi despre „o ordonanţă de urgenţă a vizat acordarea unui suport alimentar pentru preşcolarii şi pentru elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Este vorba de continuarea programului pilot Masă caldă în şcoli”. „Este vorba de 46,4 milioane lei”, a mai spus ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă prezentat în primă lectură a reglementat şcoala în spital. Mai exact, în cadrul universităţilor de Medicină şi Farmacie se înfiinţează unităţi de învăţământ preuniversitar cu titulatura Şcoala din Spital. Acest lucru are ca scop organizarea şcolarizării antepreşcolarilor, şcolarilor şi elevilor spitalizaţi, în număr de câteva sute în fiecare an. Aş vrea să precizez că până acum nu a fost posibilă organizarea şcolii în spital deoarece piedici birocratice reglementau dimensiunea minimă a formaţiunilor de studiu. Mai exact este ca şi cum am putea să clarificăm că într-un spital oncologic am avea un număr suficient de mare în acelaşi spital, în acelaşi timp de elevi de clasa a VII-a, spre exemplu. Lucru care este absurd. Această absurditate a fost înlăturată din reglementările legale. În acest fel, pe toată perioada spitalizării, se va desemna un cadru didactic monitor care are obligaţia de a supraveghea parcursul educaţional al elevului, precum şi de a menţine în permanenţă legătură cu unitatea de învăţământ la care acesta a fost înmatriculat, înainte de spitalizare”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la finalul şedinţei de joi a Executivului. 

El a vorbit şi despre înfiinţarea de către MEN a Corpului Naţional al Cadrelor Didactice pentru programul „Şcoala din Spital”.

„De asemenea, Ministerul Educaţiei înfiinţează Corpul Naţional al Cadrelor Didactice pentru Şcoala din Spital. Acesta va fi constituit în urma selecţiei cadrelor didactice care fac dovada absolvirii unor programe în domeniul de pregătire psiho-pedagogiei speciale. Se organizează şi programul naţional Şcoala din Spital care vizează continuarea predării învăţării, prin membrii acestui Corp Naţional al Cadrelor Didactice pentru Şcoala din Spital, în cazul mutării elevilor de la un spital la altul sau de la o secţie la alta. Deci este vorba de componenta mobilă a acestei Şcoli din Spital. Pentru sprijinirea învăţării în Şcoala în Spital, Ministerul Educaţiei poate organiza şi olimpiade şi concursuri şcolare şi poate acorda burse de studiu şi alte forme de sprijin material, prin programe naţionale, aprobate prin hotărâri de Guvern”, a mai explicat ministrul.

El a vorbit şi despre faptul că „Universităţile de Medicină şi Farmacie pot accesa şi fonduri externe nerambursabile în vederea îmbunătăţirii activităţilor desfăşurate prin acest program naţional Şcoala din Spital mobilă”.

„Procesul instructiv educativ desfăşurat în Şcoala din Spital va fi adaptat la specificul bolii, la perioada de spitalizare şi la clasa în care este înscris elevul în an şcolar respectiv. În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Educaţiei va elabora o programă diferenţiată de susţinere a Evaluării Naţionale şi a examenului naţional de Bacalaureat, atât pentru elevii şcolarizaţi în acest program Şcoala din Spital, cât şi pentru toţi elevii cu cerinţe educaţionale speciale şi care necesită o spitalizare îndelungată. Prin derogare de la dispoziţiile articolului 5, alineatul 2 din Legea Educaţiei Naţionale, prezenta OUG va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial”, a mai spus Cîmpeanu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.