Influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a denunţat atitudinea "perfidă" a Seulului în contextul exerciţiilor militare comune între Coreea de Sud şi Statele Unite, avertizând că cei doi aliaţi vor avea parte de ameninţări securitare grave, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kim Yo Jong, una dintre cele mai apropiate consiliere ale fratelui său, a denunţat exerciţii militare "periculoase" conduse de Seul şi Washington luna aceasta, ceea ce Phenianul consideră drept o repetiţie pentru invadarea Nordului. 

"Profit de această ocazie pentru a-mi exprima regretul cu privire la atitudinea perfidă a autorităţilro sud-coreene", a subliniat ea într-o declaraţie publicată de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA. 

Armatele sud-coreeană şi americană au început marţi antrenamentele preliminare înaintea exerciţiilor anulate de vară săptămâna viitoare. 

Prin aceste manevre militare, Seulul şi Washingtonul "vor face cu siguranţă faţă celei mai mari ameninţări de securitate", a avertizat ea, adăugând că Nordul îşi va întări capacităţile de apărare şi de atacuri preventive.                

Declaraţiile lui Kim Yo Jong vin în pofida unui dezgheţ neaşteptat în peninsula coreeană favorizat de o serie de scrisori personale schimbate între fratele său şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Cele două părţi au restabilit luna trecută comunicări transfrontaliere întrerupte mai mult de un an, asigurând că liderii s-au înţeles să colaboreze pentru ameliorarea relaţiilor lor. 

Seul şi Washington sunt aliaţi prin tratat, Statele Unite având staţionate aproape 28.500 de trupe în Coreea de Sud pentru a apăra ţara contra vecinului său care deţine arma nucleară.     

Preşedintele sud-coreean Moon a organizat primul său summit între Coreea de Nord şi preşedintele american în exerciţiu, la Singapore în 2018. 

Dar Coreea de Nord a întrerupt contractele cu Seulul după eşecul celui de-al doilea summit între Kim şi preşedintele american de atunci Donald Trump la Hanoi, negocierile rămânând în impas. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.