Preşedintele Klaus Iohannis a discutat joi cu premierul Estoniei Kaja Kallas intensificarea schimburilor comerciale între cele două state, despre teme de interes reciproc înscrise pe agenda europeană, cât şi despre subiectele prioritare la nivel regional şi multilateral, informează Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului a avut discuţii joi şi cu preşedintele Parlamentului Estoniei, Jüri Ratas. Întrevederile au fost urmate de depunerea unei coroane de flori la Monumentul Războiului de Independenţă şi o vizită la Primăria oraşului Tallinn, precum şi vizite, împreună cu preşedintele Estoniei Kersti Kaljulaid la Centrul e-Estonia şi la start-up-ul Unicorn Squad, mai arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale. 

„În cadrul discuţiilor cu prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, au fost abordate perspectivele relaţiei bilaterale, teme de interes reciproc de pe agenda europeană, precum şi subiecte prioritare la nivel regional şi multilateral. În plan bilateral, Preşedintele României a accentuat dorinţa consolidării cooperării economice, inclusiv intensificarea schimburilor comerciale, şi sectoriale. În cadrul discuţiilor, a fost evidenţiat interesul comun pentru dezvoltarea cooperării în sectorul digital, în acest context Preşedintele Klaus Iohannis accentuând interesul pentru cooperarea în domeniul securităţii cibernetice şi inteligenţei artificiale, dată fiind experienţa în acest domeniu a Estoniei şi a României, care găzduieşte noul Centru Cyber al Uniunii Europene”, mai transmite sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa coordonării la nivelul Uniunii Europene pentru consolidarea rezilienţei, atât în plan intern, cât şi la nivel global, evidenţiind rolul pe care îl poate avea Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti.

De asemenea, discuţiile au vizat şi abordarea strategică a relaţiei UE cu Rusia.

„Cei doi interlocutori au abordat şi cooperarea dintre cele două ţări în cadrul formatelor regionale, Bucureşti 9 şi Iniţiativa celor Trei Mări, cu accent pe obiectivul principal al României pentru implementarea proiectelor strategice Rail2Sea şi Via Carpathia, menite a îmbunătăţi substanţial interconectarea europeană pe direcţia Nord-Sud. Totodată, discuţia cu prim-ministrul Estoniei a vizat cooperarea în cadrul NATO, în contextul rezultatelor foarte bune ale Summitului din 14 iunie 2021”, mai indică sursa menţionată.

Klaus Iohannis a exprimat, la discuţia cu preşedinteleParlamentului eston, Jüri Ratas, interesul pentru intensificarea cooperării parlamentare, nivel de dialog important pentru dezvoltarea relaţiilor româno-estone, în plan bilateral, regional şi multilateral.

„Preşedintele Klaus Iohannis a evocat perspectivele de cooperare oferite de Iniţiativa celor Trei Mări la nivelul dialogului parlamentar şi a salutat organizarea de către Parlamentul eston a primului forum parlamentar al Iniţiativei, în iunie 2021. Cei doi interlocutori au mai abordat subiectul viitorului Uniunii Europene, Preşedintele României subliniind contribuţia importantă adusă de coordonarea la nivelul Uniunii Europene pe dimensiunea parlamentară. Vizitele la Centrul e-Estonia şi start-up-ul Unicorn Squad, proiecte de succes ale Estoniei din perspectiva digitalizării şi inovaţiei, au deschis oportunitatea intensificării cooperării româno-estone în aceste domenii de interes deosebit pentru cele două ţări”, mai arată comunicatul de presă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.