Biblioteca Naţională din Israel a publicat online, pentru prima dată, o colecţie de manuscrise, scrisori personale şi desene ale scriitorului evreu Franz Kafka, potrivit dpa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colecţia este acum online după "un proces intens de ani", a precizat Biblioteca miercuri, adăugând că este una dintre cele mai mari de acest fel. Printre lucrări se află un carnet de studii ebraice al lui Kafka, dar şi trei ciorne la "Pregătiri pentru o nuntă la ţară". Documentele provin din arhiva legatarului testamentar al lui Kafka, cel mai bun prieten al său Max Brod.  

"The Drunk", Franz Kafka - National Library of Israel

Brod a fost unul dintre cei mai cunoscuţi susţinători ai literaturii de limbă germană din Praga în prima jumătate a secolului al XX-lea. Înainte de moartea sa în 1924, Kafka i-a cerut lui Brod să-i ardă scrierile. În schimb, Brod le-a publicat, aducându-i postum lui Kafka faima la nivel mondial. 

După moartea lui Brod în 1968, lucrările au ajuns la fosta sa secretară Esther Hoffe, care a vândut câteva texte şi a păstrat altele în seifuri la Tel Aviv şi Elveţia. După moartea ei, le-a lăsat moştenire fiicelor sale, ambele au decedat. 

După mai mulţi ani de litigii în tribunale din Germania, Elveţia şi Israel, documentele păstrate de Brod au ajuns la Biblioteca din Ierusalim. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.