Un mare juriu a fost constituit, pentru a stabili dacă dosarul întocmit de către procurorul Manhattanului Cyrus Vance împotriva lui Donald Trump şi grupul său poate justifica organizarea unui proces, scrie presa americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contactat de AFP, un purtătorde cuvânt al procurorului Cyrus Vance a refuzat să comenteze.

Este o ”continuare a celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria Statelor Unite”, a denunţat fostul şef al statului, care locuieşte în Florida.

Potrivit The Washington Post (WP), juraţii au fost selectaţi recent şi urmează să se reunească timp de zile pe săptămână, timp de şase luni, pentru a examina piesele din dosar.

În dreptul penal american, dosarele imporante sunt prezentate adesea de acuzare în faţa unui juriu, alcătuit din persoane care provin din societatea civilă, la fel ca juraţii dintr-un proces obişnuit.

Un mare juriu examinează - în secret - dosarul şi poate solicita piese suplimentare sau audia martori.

În urma examinării, el stabileşte - cu o majoritate, şi nu neapărat în unanimitate - dacă există motive de inculpare, în vederea unui proces.

Alcătuirea unui mare juriu arată că procurorul Vance consideră că deţine suficiente elemente pentru a merge la proces.

Cyrus Vance, al cărui mandat se încheie a sfârşitul lui decembrie, anchetează din 2019 posibile manipulări contabile ale Trump Organization, holdingul lui Donald Trump, care-i gestionează interesele.

Procurorul Manhattanului caută în principal să stabilească dacă grupul a ”umflat” în mod artificial valoarea actvelor sale cu scopul de a obţine împrumuturi bancare mai importante şi dacă le-a subevaluat, în acelaşi timp, în declaraţiile fiscale, cu scopul de a scădea impozitele.

Ancheta vizează de asemenea remuneraţia principalilor conducători ai Trump Organization, potrivit WP.

Cyrus Vance vrea să obţină o inculpare, însă nu neapărat a lui Donald Trump.

El ar putea viza Trump Organization ca persoană juridică sau colaboratori aifostului preşedinte american din cadrul holdingului.

Presa americană scrie că procurorul Manhattanului s-a interesat recent, îndeaproape, de directoru financiar al Trump Organization, Allen Weisselberg, un om loial lui Trump.

Biroul procurorului afirnă în documente judiciare că anchetează ”un comportament criminal probabil extins şi prelungit” în cadrul Trump Organization, inclusiv cu privire la o posibilă fraudă fiscală şi fraudă a asigurărilor şi falsificarea unor documente comerciale.

Niciun fost şef de stat nu a fost inculpat vreodată într-un dosar penal în Statele Unite, care sunt conduse de către un preşedinte începând din 1789.

”Este pur politic şi un afront adus celor aproape 75 de milioane de alegători care m-au susţinut în alegerile prezidenţiale”, a comentat Trump, ”cu procurori democraţi foarte partizani la cârmă”.

”New Yorkul, oraşul şi statul, suferă de nivelurile de infracţionalitate cele mai mari din istorie”, a denunţat el - o acuzaţie falsă.

”În loc să se ducă să caute criminali, traficanţi de droguri şi de fiinţe umane, ei se iau de Donald Trump”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.