Obiecte de mare importanţă istorică, evaluate la 1 milion de lire sterline, au fost furate în weekend din castelul Arundel din Anglia, redeschis spre vizitare de doar câteva zile, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un rosariu din aur purtat de Mary regina Scoţiei la execuţia sa din 1587 şi cupe folosite la încoronarea ei se numără printre obiectele „de neînlocuit” sustrase vineri din castel.

Un purtător de cuvânt al castelului, care a fost redeschis publicului pe 18 mai, a spus că obiectele au „o importanţă istorică inestimabilă”.

Angajaţii au fost alertaţi cu privire la furt vineri, la ora locală 22:30, după ce alarma s-a declanşat. Poliţia a ajuns în câteva minute, potrivit unui reprezentant al Sussex Police.

„Mai multe obiecte de mare importanţă istorică au fost furate”, a spus acesta. „Rosariul are o valoare mică din punct de vedere al metalului din care este realizat, dar ca parte a istoriei familiei Howard şi ca moştenire a naţiunii este de neînlocuit. Obiectele au fost luate folosindu-se forţa dintr-o vitrină aflată pe ruta de vizitare”.

Un purtător de cuvânt al castelului a spus: „Obiectele furate au o valore monetară importantă, dar ca artefacte unice din colecţia ducelui de Norfolk au o importanţă istorică inestimabilă. Îndemnăm pe oricine care are informaţii să le comunice poliţiei pentru ca aceste comori să revină acolo unde le este locul”. Poliţia a îndemnat de asemenea oamenii să colaboreze.

Mary s-a născut în Palatul Linlithgow, în 1542, şi a devenit regină după ce tatăl ei a murit, la scurt timp. Mary a fost dusă în Franţa în 1948, iar Scoţia a fost condusă de regenţi. Ea a revenit în 1561 pentru a-şi începe domnia ca regină a Scoţiei, dar a fost forţată să abdice la vârsta de 24 de ani, după şase ani de tensiuni.

După o tentativă de a-şi recâştiga tronul, Mary a fugit în Anglia, căutând protecţia verişoarei ei, Elizabeth I.

A revendicat tronul lui Elizabeth şi a fost considerată de mulţi englezi catolici drept suveran legitim. Regina Scoţiei a fost ţinută prizonieră timp de 18 ani, înainte de a fi executată la Castelul Fotheringhay în 1587, la vârsta de 44 de ani. Fiul ei James a devenit regele Scoţiei şi Angliei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.